Tehnologie 3D şi în industria alimentară: Prăjituri şi sandvişuri printate în mai puţin de 2 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorul poate stabili câte calorii va avea prăjitura sau sandwich-ul printat
Consumatorul poate stabili câte calorii va avea prăjitura sau sandwich-ul printat

Tehnologia 3D pătrunde şi în industria alimentară, o firmă românească dezvoltând o imprimantă cvare poate printa în mai puţin de 2 minute prăjituri şi sandvişuri cu puţine calorii.

Startup-ul românesc Manna Foods Solutions lucrează la o tehnologie inovatoare care poate revoluţiona industria alimentară: prima imprimantă alimentară 3D concepută să funcţioneze în sistem vending-machine, similar automatelor de cafea sau produse ambalate. Reebo, cum se numeşte imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri şi sandvişuri „ready-to-eat”, personalizate şi controlate caloric de consumator, în mai puţin de 2 minute. 

Startup-ul dezvoltă prototipul experimental şi este, totodată, în etapa de atragere de finanţare pentru prototipul industrial, etapă care pregăteşte producţia în serie şi lansarea soluţiei pe piaţa din România, dar şi din Europa.

„Conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranţa consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware/software şi este prevăzută cu bariere UV şi cameră de frig, asigurând un mediu sigur alimentelor.

Totodată, consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicaţie sau QR code, vor putea alege numărul de calorii dorit şi ingredientele, obţinând un produs finit, livrat în ambalaj biodegradabil. Astfel, Reebo poate fi plasată oriunde, de la clădiri de birouri, spitale/clinici sau instituţii de învăţământ până la zone cu trafic pietonal intens”, a mai spus Mădălina Ilie, Fondator Manna Foods Solutions. 

Tehnolgia 3D revoluţionează industria alimentară

Imprimanta alimentară 3D, concepută să funcţioneze în sistem vending-machine, apare în contextul în care devine tot mai important felul în care va arăta alimentaţia viitorului într-o lume dominată de o dezvoltare tehnologică extrem de rapidă, de creşterea accelerată a populaţiei şi schimbări globale dinamice.

„Oamenii au nevoie de soluţii care să permită acces facil la alimente sănătoase, sigure şi la produse personalizate în funcţie de nevoile nutriţionale. Tehnologia 3D poate revoluţiona industria alimentară a secolului nostru. A reuşit să o facă în industria auto, aeronautică, medicală şi chiar vestimentară, şi este doar la început”, a declarat Mădălina Ilie. 

Prototipul Reebo este prevăzut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar - peste 10 comparativ cu 2-3 cât au imprimantele alimentare 3D existente pe piaţă, rezultatul fiind un produs alimentar de tip sandwich sau prăjitură gata de consum, fără a fi nevoie de gătire. Consumabilele imprimantei sunt stocate în cartuşe alimentare, interschimbabile automat, etanşe, reîncărcabile, cu o capacitate de până la 8kg per cartuş. Din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniază celor mai înalte standarde. 

„Trecerea de la faza de prototip experimental la faza de prototip industrial, pentru a începe ulterior producţia de serie, implică un efort susţinut de aproximativ 2 ani. Acum suntem în faza de cercetare şi dezvoltare şi estimăm că vom fi gata cu producţia în serie şi intrarea efectivă pe piaţă până în 2024”, explică Mădălina Ilie.

Investiţia pentru producţia în serie a imprimantei Reebo implică o sumă ce poate depăşi 25 milioane euro şi presupune înfiinţarea unei linii de producţie, în mare parte robotizată, care să poată susţine fabricarea imprimantei şi a consumabilelor aferente.

Compania estimează o valoare de piaţă a imprimantei cuprinsă între 4.000 şi 5.000 euro per unitate, în funcţie de numărul cartuşelor alimentare şi a facilităţilor de utilizare.

Reebo este unul dintre cele 8 proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest şi EFSE DF, care se va încheia în iulie odată cu prezentarea proiectelor în faţa publicului, a juriului, a investitorilor şi specialiştilor din domeniu.

Manna Foods Solutions este un start-up în domeniul foodtech, al cărui obiectiv este să dezvolte inovaţii alimentare ce pot fi aplicate internaţional, în contextul creşterii continue a populaţiei lumii şi a schimbărilor dinamice globale. Recent, compania a câştigat premiul 2 pe România la EIT Innovation Prize 2020.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite