SUA ar putea rămâne fără bani de salarii. Îndemnul secretarului Trezoreriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat că eșecul de a ridica plafonul datoriei SUA ar putea avea consecințe grave, lipsa banilor pentru plata salariilor în iunie, fiind una dintre ele.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen. Foto EPA-EFE

Fără un acord pentru a mări ceea ce poate împrumuta guvernul federal, ar putea rămâne fără bani până la începutul lunii iunie, a spus ea, într-un interviu, scrie BBC.

În acel moment, guvernul federal s-ar putea să nu poată face plăți salariale, sociale și alte plăți.

"Este datoria Congresului să facă acest lucru. Dacă nu reușesc să o facă, vom avea o catastrofă economică și financiară care va fi creată de noi", a spus ea.

Într-un interviu acordat duminică ABC News, doamna Yellen a spus că negocierile privind plafonul datoriilor nu ar trebui să aibă loc „cu pistolul la capul poporului american”.

Dar timpul se scurge pentru un acord.

Marți, președintele Biden se va întâlni cu liderii republicani pentru a le cere să accepte majorarea limitei actuale de 31,4 miliarde de dolari (25,12 miliarde de lire sterline).

De obicei, Congresul leagă aprobarea unui plafon mai mare al datoriei cu prevederile privind bugetul și măsurile de cheltuieli.

Luna trecută, Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege prin care se ridică plafonul, în prezent aproximativ egal cu 120% din producția economică anuală a țării, dar inclus în proiectul de lege care a redus cheltuielile în următorul deceniu.

Și SUA va face reduceri bugetare

Președintele Biden dorește ca Congresul să fie de acord să ridice plafonul datoriei, fără condiții. Președintele Biden a spus că nu va negocia majorarea și că va discuta despre reducerile bugetare după ce problema va fi rezolvată.

Eșecul de a găsi un acord între partide pe această temă ar putea duce la o „criză constituțională”, a spus doamna Yellen.

Administrația Biden ia în considerare dacă în constituție există posibilitatea ca președintele să continue să emită noi datorii fără aprobarea Congresului, dar se va strădui săptămâna aceasta să evite acest scenariu.

Nu ar trebui să ajungem în punctul în care trebuie să ne gândim dacă președintele poate continua să emită datorii. Aceasta ar fi o criză constituțională”, a declarat doamna Yellen pentru ABC.

Plafonul pentru datoria publică a fost majorat, prelungit sau revizuit de 78 de ori din 1960, adesea cu negocierile mergând până la capăt.

În cele din urmă, amenințarea cu nerespectarea plăților guvernamentale, inclusiv a obligațiilor de datorie, a condus întotdeauna la compromis. SUA nu a intrat niciodată în stare de nerambursare, un eveniment care ar da peste cap piețele financiare globale și ar avea efecte economice de amploare.

Dar amânarea unei rezoluții a avut și consecințe negative, a spus doamna Yellen într-o scrisoare adresată Congresului săptămâna trecută.

Am învățat din impasurile anterioare ale limitelor datoriei că așteptarea până în ultimul minut pentru suspendarea sau creșterea limitei datoriei poate provoca prejudicii serioase încrederii întreprinderilor și a consumatorilor, poate crește costurile îndatorării pe termen scurt pentru contribuabili și poate avea un impact negativ asupra ratingului de credit al Statelor Unite”, a scris ea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite