Studiu ESOP: Tranzacţiile cu închriere de birouri, în creştere în afara Bucureştiului
0În 2015, volumul tranzacţiilor de închiriere de birouri în afara Capitalei a crescut la o suprafaţă totală de 49.661 mp, cu 32% mai mult decât în 2014, arată un studiu ESOP.
Cele mai multe tranzacţii pe piaţa închirierilor de birouri au fost în Iaşi şi Timişoara. Realizatorii studiului au remarcat că interesul pentru închirierea de birouri a început să crească în marile oraşe care sunt şi centre universitare.
„Există un tandem fericit care face posibilă dezvoltarea pieţei de birouri din marile oraşe ale României – cererea de forţă de muncă a companiilor IT&C şi de outsourcing şi creşterea ofertei de calitate a spaţiilor de birouri, în clădiri noi, la standarde internaţionale. România se află pe locul doi în topul Tehnologia CE Fast 50 top Deloitte, după Polonia şi acest lucru se materializează într-un interes din ce în mai mare al investitorilor pentru piaţa de muncă din România şi implicit pentru acomodarea ei, nu doar în Capitală, ci în toate marile centre universitare ”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.
ESOP a a şi intermediat două mari tranzacţii de birouri în 2015 – închirierea unei suprafeţe de 4.000 mp, în complexul City Business Center din Timişoara şi a unei suprafeţe de 1.000 mp către Cegeka în Palas din Iaşi.
Potrivit studiului făcut de ESOP, anul trecut, în afara Capitalei, s-au închiriat în total aproape 50.000 de metri pătarţi de birouri. Cele mai mari suprafeţe au fost solicitate la Iaşi, 17.682 de metri pătraţi. Au urmat Timişoara cu 13.043 de metri pătraţi şi Craiova cu 6.500.
Cei mai mari chiriaşi din 2015
Printre marii chiriaşi de spaţii de birouri care şi-au îndreptat atenţia spre alte centre universitare, în afara Capitalei, în ultimul trimestru din 2015 se numără CEGEKA, care a închiriat un spaţiu de circa 1.000 mp la Iaşi, prin compania noastră ESOP Consulting şi Centric IT Solutions care a închiriat 1.700 mp tot în Iaşi, mai arată studiul.
Tot în această perioadă, WeLocalize a închiriat un spaţiu de birouri de 600 mp iar OSF o suprafata de 550 mp de birouri în Cluj Napoca.
Lor li se alătură şi alte mari companii care au închiriat birouri în primele nouă luni din 2015, precum Xerox (în Iaşi), Accenture Services (în Iaşi, dar şi în Timişoara), Hella (în Timişoara), Amazon (în Iaşi), Bitdefender (Iaşi), Unicredit (Iaşi) şi Ness ( înTimişoara).
Clădirile de birouri în care s-au tranzacţionat spaţii mari în 2015 în ţară au fost Palas şi Unites Business Center 3 din Iaşi, City Business Center şi UBC Open Ville din Timişoara, Cluj Business Center şi The Office din Cluj-Napoca.
„În 2016, trendul se va păstra, interesul pentru forţa de muncă din afara Capitalei va fi la fel de mare, iar acest val de firme multinaţionale şi de companiile româneşti mari care vor alege oraşele secundare va duce la întărirea încrederii investitorilor imobiliari in piaţa de birouri din aceste localităţi. Ca urmare, estimăm că în acest an calitatea clădirilor noi din Timişoara, Cluj Napoca, Iaşi şi stabilitatea acestui business local va atrage şi mai mulţi investitori imobiliari internaţionali, gen NEPI (care are deja acum investiţii la Timişoara şi Cluj, iar pe termen lung le vor urma exemplu şi locurile următoare din topul oraşelor cu tranzacţii de birouri - pieţele secundare precum Craiova sau Braşov”, detaliază Alexandru Petrescu de la ESOP Consulting l CORFAC International.