Studiu Coface: multinaţionalele din România, dincolo de mituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacia

Dincolo de toate criticile guvernanţilor, cifrele arată că multinaţionalele sunt companii care aduc sume uriaşe la buget, oferă salarii motivante şi reinvestesc profiturile.

Guvernanţii ne-au obişnuit în ultimii doi ani şi jumătate cu criticile la adresa multinaţionalelor, însă datele arată că aceste companii sunt harnice: produc un sfert din tot ce produce România, dau salarii foarte bune, plătesc taxe mari la buget, iar acţionarii nu îşi însuşesc toate profiturile, ci le reinvestesc.

„Într-un deceniu, cifra de afaceri a celor 100 de companii multinaţionale care concentrează circa un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) s-a dublat. Aceste 100 de companii multinaţionale plătesc salarii cu aproape 70% mai mari decât media naţională, ajungând în 2017 la 4.400 lei net/lună, faţă de media naţională de circa 3.000 de lei net/lună”, a declarat în cadrul unei conferinţe Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi director în cadrul companiei Coface, una dintre cele mai mari companii de asigurări de credite din lume.

Coface a analizat, într-un raport, evoluţia situaţiilor financiare pentru cele mai mari 100 de companii multinaţionale active în România în ultimul deceniu, care ilustrează cele mai importante evoluţii ale acestora din ultimul deceniu şi distruge unele dintre cele mai importante mituri create în jurul multinaţionalelor.

Afacerile reprezintă peste un sfert din PIB

Companiile multinaţionale s-au dezvoltat încontinuu, în ultimii 10 ani, astfel încât au reuşit să îşi dubleze afacerile, arată raportul. Mai precis, cifra de afaceri consolidată a multinaţionalelor a crescut de la 128 miliarde lei în 2007 la 277 miliarde lei în 2017, reprezentând 21% dintre veniturile consolidate la nivelul întregului mediu de afaceri, respectiv 28% din produsul intern brut (PIB) al României. Raportul arată că multinaţionalele şi-au crescut veniturile datorită investiţiilor realizate pe termen lung prin reinvestirea majorităţii profiturilor obţinute.

Şi numărul de angajaţi din primele 100 de multinaţionale din România a crescut cu aproape 50% în ultimul deceniu, de la 158.000 în 2008 la 234.000 în 2017. Aceştia reprezintă aproape 5% din totalul angajaţilor în mediul de afaceri.

Un avantaj al angajaţilor din multinaţionale este că aceste companii investesc în resursa umană, arată raportul, prin training-urile interne sau externe şi prin accesul la o cultură organizaţională matură. Aceasta a contribuit şi la dezvoltarea calităţii resursei umane disponibile în România, potrivit raportului.

Angajaţii sunt plătiţi bine

Şi avantajele financiare sunt superioare în multinaţionale, faţă de companiile româneşti. Salariul mediu net din multinaţionale aproape s-a dublat în ultimul deceniu, deşi inflaţia cumulată în perioada respectivă este de 43%. Astfel, salariul mediu net înregistrat de cele mai mari 100 de multinaţionale active în România a crescut de la 2.472 lei în 2008 la 4.441 lei în 2017. Spre comparaţie, salariul mediu net la nivel naţional era de 2,629 lei finalul anului 2017.

Mai precis, angajaţii din multinaţionale sunt plătiţi cu salarii medii mai mari cu 69% decât media din economia românească. „Salariile mai mari reflectă investiţia în resursa umană, calificarea superioară comparativ cu mediul de afaceri şi creşterea contribuţiilor fiscale aferente”, arată raportul.

Taxele plătite de multinaţionale au salvat deficitul                                                                       

Pe lângă salarii mai mari, multinaţionalele plătesc şi taxe uriaşe către stat. Contribuţiile fiscale, adică impozit profit, dividend, TVA şi contribuţii pentru salarii plătite de cele mai mari 100 de multinaţionale în România ultimului deceniu au crescut de la 11 miliarde lei în 2007 la 22 miliarde lei în 2017.

Plăţile fiscale efectuate de cele mai mari 100 de multinaţionale reprezintă 16% dintre veniturile fiscale înregistrate de stat în 2017 (140,2 miliarde lei), 9% dintre veniturile publice totale (252 miliarde lei) şi aproximativ 5% din PIB-ul înregistrat în anul respectiv.

Astfel, fără aportul direct al acestor companii, deficitul fiscal ar fi fost cel puţin dublu, arată raportul Coface.

Fac profituri, dar le reinvestesc

Nu este un mit că multinaţionalele fac profituri mari. Profitul net al celor mai mari 100 de multinaţionale active în România s-a dublat în ultimul deceniu, în linie cu evoluţia cifrei de afaceri, rezultatul net consolidat raportat de acestea crescând de la 5,1 miliarde lei în 2008 la 10,7 miliarde lei în 2017. Acesta reprezintă aproape 21% din profitul consolidat al tuturor firmelor active în România.

Cu toate acestea, rămâne un mit faptul că ele scot profiturile din ţară, deoarece cifrele arată altceva. Mai precis, multinaţionalele au reinvestit în companie 65% din nivelul profiturilor obţinute în ultimul deceniu, acţionarii luând doar 35% din profituri drept dividende.

Suma tuturor investiţiilor realizate în ultimul deceniu de către cele mai mari 100 de multinaţionale se ridică la aproape 89 miliarde lei, comparativ cu 748 miliarde lei investiţii înregistrate la nivelul întregului mediu de afaceri.

Impactul companiilor multinaţionale în România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite