STUDIU Cât au crescut salariile medii de la privat în primele nouă luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
salarii foto wall street

Angajaţii din mediul privat au beneficiat atât de salarii, cât şi de bonusuri mai mari în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Smartree.

Salariile medii din sectorul privat au crescut, astfel, cu 5% ȋn perioada ianuarie-septembrie 2017, faţă de acelaşi interval din 2016. Creşterea a fost în principal susţinută de majorarea salariului minim brut pe economie de la începutul anului, care s-a reflectat în evoluţia pozitivă a salariilor. Distribuţia creşterii a fost inegală, raportat la cele trei trimestre, cu o creştere medie de 12% în primul trimestru al anului comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, 2% în cel de-al doilea trimestru şi menţinerea valorilor medii salariale în T3.

Şi bonusurile au fost pe măsură

În ceea ce priveşte primele nouă luni ale lui 2017, valoarea bonusurilor oferite de companii a cunoscut acelaşi trend pozitiv, ȋnregistrȃnd o creştere de 12%. Deşi salariile au rămas constante în al treilea trimestru, bonusurile au crescut cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, ceea ce implicit înseamnă venituri mai mari pentru angajaţii români. Acest lucru s-a văzut şi în evoluţia pozitivă a indicelui de bunăstare a angajaţilor, care a crescut cu aceeaşi valoare procentuală.

„Datele Smartree Workforce Index arată un trend pozitiv la nivelul întregii pieţe raportat la primele nouă luni ale anului. Desigur, am identificat evoluţii diferenţiate ale indicatorilor analizaţi, de-a lungul perioadei. Acestea se datorează unor factori diverşi, de la punerea în aplicare a unor modificări legislative, până la implementarea de programe organizaţionale specifice. Un exemplu în acest sens ar fi programele de bonusare. Astfel, observăm cum tot mai multe companii  bonuseză în timp real activitatea angajaţilor pentru a-i reţine, dar şi pentru a-i motiva să fie cât mai eficienţi la locul de muncă”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Unde s-au făcut cele mai multe angajări                                       

De asemenea, şi numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn această perioadă, pe fondul unui cadru macroeconomic favorabil şi a creşterii economice ȋnregistrate ȋn prima parte a anului. Distribuţia pe cele trei trimestre arată creşteri de peste 10% a numărului de angajări în fiecare trimestru. Potrivit datelor Smartree, industriile în care s-au raportat cele mai multe angajări sunt in domeniile: pharma, echipamente medicale, telecomunicaţii, dezvoltare aplicaţii software sau producţie componente auto.  

„Dinamismul pieţei muncii s-a păstrat şi în trimestrul 3 al anului, chiar daca acest interval de timp a coincis cu perioada concediilor. Angajatorii au continuat să recruteze masiv, iar creşterea angajărilor în acest interval de timp se înscrie într-o prognoză de angajare pozitivă pentru perioada următoare. Cu alte cuvinte, angajatorii din România vor spori numărul de angajaţi ca parte a planurilor de dezvoltare organizaţională”, a adăugat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

La nivelul companiilor analizate, indicatorul starea economiei, format din evoluţia numărului de angajaţi şi evoluţia salariilor, a crescut cu 10% în primele nouă luni ale anului. De asemenea, indexul Smartree ia în calcul atât situaţia concediilor de odihnă din piaţă cât şi a concediilor medicale, cei doi indicatori care influenţează bunăstărea angajaţilor. Numărul de zile de concediu de odihnă a evoluat în primele nouă luni ale lui 2017 cu 5% faţă de perioada similară din 2016, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajaţi a crescut cu un procent de 3%.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluţiei recrutărilor, a creşterii salariale şi a bunăstării angajaţilor, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite