Transgaz răspunde acuzaţiilor Consiliului Concurenţei cu privire la licitaţii trucate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transgaz afirmă că investigaţia vizează perioada 2009-2011
Transgaz afirmă că investigaţia vizează perioada 2009-2011

Compania naţională Transgaz răspunde afirmaţiilor făcute marţi de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, conform cărora Transgaz ar fi o companie-ţintă în licitaţii trucate, spunând că investigaţia se referă la fapte din perioada 2009-2011, înainte de implementarea managementului privat.

Tarom şi Transgaz vor fi vizate de o investigaţie a Consiliului Concurenţei, pentru complicitate la trucarea licitaţiilor, a anunţat marţi preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. „Sancţionăm şi ţinta trucării licitaţiilor. Sunt vizate Tarom şi Transgaz, le investigăm implicarea în calitate de companii-ţintă. Preocuparea noastră pentru licitaţii a fost şi în 2019 şi va continua să fie o preocupare. O notă de atenţionare este pentru companiile de stat care, uneori, sunt victime complice la aceste comportamente. Practica noastră nouă este să sancţionăm şi companiile care sunt ţinta trucării licitaţiilor care, prin personalul lor, sunt implicate în aceste comportamente. Cazul mai vechi este Electrica, iar anul acesta avem cazurile Transgaz şi Tarom”, a menţionat Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

Transgaz a răspuns acestor acuzaţii, spunând că Bogdan Chiriţoiu nu precizează perioada la care se referă aceste investigaţii. Compania mai informează că SNTGN Transgaz SA a emis deja un comunicat de presă referitor la toate aceste aspecte, încă din data de 12 ianuarie 2020.

„SNTGN Transgaz SA în calitate de societate listată la Bursa de Valori Bucureşti, consideră toate aceste precizări deosebit de importante pentru corecta şi completa informare a tuturor celor care se pronunţă asupra acestui subiect, astfel încât aceste declaraţii în care nu se precizează că este vorba de acţiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate în perioada 2009-2011, să nu afecteze capitalul de imagine al companiei şi cotaţia acţiunilor acesteia la bursă”, arată un nou comunicat Trangaz.

Comunicatul publicat în data de 12 ianuarie de Transgaz arată:

„SNTGN Transgaz SA informează asupra faptului că, potrivit Convocatorului şedinţei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) ce va avea loc pe 10 februarie 2020, societatea supune aprobării achiziţionarea de servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică de specialitate în probleme de dreptul concurenţei, legislaţie şi proceduri europene incidente, care să apere interesele companiei şi să minimizeze riscul unei soluţii nefavorabile din Raportul investigaţiei realizate de Consiliul Concurenţei. Subliniem faptul că această investigaţie se referă la acţiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare şi că nu există investigaţii ale Consiliului Concurenţei cu privire la licitaţii organizate de Transgaz în ultimii ani.

SNTGN Transgaz SA, companie cu guvernanţă corporativă, listată la Bursa de Valori Bucureşti, are implementat Planul de integritate, conform cu cerinţele Strategiei Naţionale Anticorupţie. Societatea acordă o importanţă deosebită administrării eficace şi responsabile a tuturor resurselor angajate. Transgaz a răspuns întotdeauna cu promptitudine tuturor solicitărilor formulate de Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte modul de organizare a licitaţiilor. SNTGN Transgaz SA, în calitate de entitate contractantă, conform Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, publică in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice, SICAP, (fost SEAP), la adresa www.e-licitatie.ro, anunturi de participare, care au ataşată întreaga documentatie de atribuire in vederea elaborării şi depunerii ofertelor.

Astfel, prin intermediul SICAP se asigură oricărui operator economic interesat, accesul direct, nerestrictionat şi deplin, prin mijloace electronice, la continutul documentatiei de atribuire. Procedurile de atribuire a contractelor sectoriale se desfăşoară integral online, cu depunerea ofertelor şi a solicitărilor de clarificări în SICAP, ceea ce garantează transparenţa totală a întregului proces de achizitie. Considerăm că pentru corecta şi completa informare a tuturor părţilor interesate de activitatea companiei, aceste precizări sunt foarte importante.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) şi răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţa economică şi protecţie a mediului înconjurător. În îndeplinirea misiunii asumate, compania desfăşoară activitatea de transport gaze naturale în conformitate cu prevederile legislaţiei şi reglementărilor europene şi naţionale în vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite