Vicepreşedinte Rompetrol: „Memorandumul nu este un compromis. În acest caz nici compania noastră, nici statul român nu au de pierdut“

Vicepreşedinte
Rompetrol: „Memorandumul nu este un compromis. În acest caz nici compania
noastră, nici statul român nu au de pierdut“

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte Rompetrol Group. FOTO: Rompetrol

Compania Rompetrol a reacţionat la declaraţiile prin care preşedintele Traian Băsescu atrăgea atenţia asupra acordului dintre Guvernul Ponta şi kazahi, care vizează o plată de 200 de milioane de dolari către statul român, prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGas din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC).

Ştiri pe aceeaşi temă

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al Rompetrol Group, a explicat pentru „Adevărul“ motivele care stau în spatele Memorandumului semnat cu guvernul, planurile de investiţie ale grupului KazMunaiGas în România, dar şi detalii despre stadiul relaţiilor dintre statul român şi Kazahstan.

Semnificaţia Memorandumului

„Cel mai important este închidem o uşă, în timp ce deschidem alta, prin acest Memorandum. Şi uşa deschisă ar fi cea către investiţiile kazahe în România. Ar fi, astfel, o oportunitate foarte bună pentru deschiderea drumului către noi afaceri şi alte activităţi, iar toate acestea ar stimula economia statului român. De asemenea, ar rezulta şi multe alte beneficii. Dacă am continua să facem acelaşi lucru, să ne lovim de aceleaşi probleme, nu am avea şansa să ridicăm capul şi să privim înainte. Asta este ceea ce încercăm să facem“, a declarat vicepreşedintele kazah al companiei Rompetrol.

În ceea ce priveşte importanţa acordului pentru companie, Zhangulov a afirmat că Memorandumul este în mod clar un pas pozitiv pentru Rompetrol. „Ideea pe care am dezvoltat-o împreună cu Guvernul este un pas pozitiv foarte mare şi creează mediul propice pentru a construi ceva nou“, a spus reprezentantului companiei petroliere.

„Nu aş vrea să dezbatem iar toate implicaţiile tehnice care deja au fost discutate de atâtea ori în presă. Pentru noi, cel mai important este să mergem mai departe şi să începem proiecte noi, să creăm slujbe noi şi să facem o afaceri productivă aici, în România“, a ţinut să precizeze Zhangulov.

În ceea ce priveşte sumele vehiculate în acord, Azamat Zhangulov consideră că statul român şi compania kazahă au de câştigat în aceeaşi măsură. „Acesta nu este un compromis. Pentru că, atunci când faci un compromis asupra unui lucru, înseamnă că cineva are de pierdut, iar cealaltă parte câştigă. Dar în acest caz nici compania noastră, nici statul român nu au de pierdut. Aş spune chiar că am inversat situaţia şi că în acest caz ambele părţi câştigă. România, statul român, are numai de câştigat prin angajamentul unor investiţii mari. Este cunoscut faptul că nivelul investiţiilor străine în România este foarte scăzut. Aşa că aducerea unor fonduri mari pe piaţa de aici este un mare pas înainte. Unul-doi investitori pot crea un climat de investiţii propice şi vor atrage şi alţi investitor. E o reacţie în lanţ şi trebuie să înceapă de undeva, altfel nu se vor crea şi alte oportunităţi. Nu ştiu dacă suntem chiar prima „verigă“ din acest lanţ, dar ne străduim să punem bazele altor investiţii“, crede Zhangulov.

Deşi preşedintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, semnat la Bucureşti la 15 februarie, vicepreşedintele Rompetrol susţine că există angajamente foarte puternice din partea guvernului român. „Nu cunosc foarte bine legislaţia română în privinţa adoptării legilor. Dar, în principiu, noi avem nişte angajamente din partea guvernului României, care promit că Memorandumul va fi acceptat şi va intra în vigoare, conform calendarului. Avem promisiunea fermă că va fi adoptat. Aşteptăm cu mare interes implementarea lui în termenii pe care i-am stabilit. Totuşi, având în vedere actuala situaţie (n.r. divergenţele politice), vor mai fi nişte lucruri tehnice de rezolvat, dacă memorandumul va avea nevoie de o a doua rundă de aprobări din partea Parlamentului“.

Îngrijorarea preşedintelui Băsescu viza posibilitatea ca gigantul KazMunaiGas să nu îşi îndeplinească promisiunile, însă reprezentantul Rompetrol s-a arătat surprins de o asemenea declaraţie. „Compania noastră este decisă să îşi îndeplinească toate angajamentele stipulate în înţelegerea cu statul român. Şi aşteptăm din partea guvernului doar realizarea chestiunilor legale, pentru a putea începe. În orice relaţie, chiar şi într-un mariaj, începi cu angajamentul ferm de a construi lucruri împreună, cu bună credinţă. Ca la orice început, privim lucrurile în perspectivă şi vrem să evoluăm împreună, ca şi într-o căsnicie. Nimeni nu pleacă cu ideea că va fugi de responsabilităţi. E o situaţie absolut normală“, a spus Zhangulov.

Deja am investit o sumă aproximativ de două miliarde de dolari şi cred că a fost o sumă foarte importantă pentru economia românească. Deci dacă noi, KazMunaiGas, am investit deja două miliarde de dolari în economia românească, nu înţeleg de unde ar putea să existe teama că nu ne vom îndeplini alte investiţii promise“, crede vicepreşedintele grupului Rompetrol.

„Dacă am privi în perspectivă strategia KazMunaiGas în regiune, proiectele companiei, am vedea că nu privim România ca pe o simplă etapă, nu suntem aici să facem vreun fel de manevră. Fiecare pas pe care l-am făcut în România este unul strategic de poziţionare a Kazahstanului şi a companiei KazMunaiGas în regiune. Este modul prin care noi deschidem piaţa pentru produsele ţării noastre, pentru consumatorii noştri. Am deschis această piaţă în 2007 şi de atunci suntem determinaţi să facem şi mai multe investiţii“.

Vizita premierului în Kazahstan

Azamat Zhangulov a apreciat pozitiv vizita oficială a liderului guvernului de la Bucureşti în Kazahstan. „Vizita premierului Ponta a fost foarte importantă pentru Kazahstan şi KazMunaiGas. Nu pot vorbi în numele oficialilor statului meu, dar din punctul de vedere al unui reprezentant al KazMunaiGas susţinerea şi ideile care s-au discutat între cele două guverne şi companie au fost foarte interesante. Prevăd un mare viitor pentru relaţiile ţărilor noastre. Trebuie să menţionez că noi am reiterat intenţia de a rezolva toate problemele care au fost în trecut şi ne-am luat oficial angajamentul de a merge mai departe cu acest fond stipulat în Memorandum. Oricum, vizita premierului a reprezentat mai mult decât KazMunaiGas, a fost vorba de dezvoltarea pe mai multe planuri a relaţiilor bilaterale şi au inclus o agendă mult mai largă decât proiectele Rompetrol. Considerăm că vizita a fost un foarte mare succes. Şi a fost benefică pentru ambele părţi. Mai mult, din câte ştiu, se va lucra la un nivel interguvernamental mai strâns, dar şi în ceea ce priveşte comunitate de afaceri“.

În comunicatul oficial transmis de cabinetul premierului după vizita din Kazahstan, s-a menţionat şi asigurarea unor viitoare livrări de gaz din Kazakhstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România. „Sperăm că mai multe întâlniri bilaterale pe teme economice vor avea loc la Astana în această toamnă, deci foarte rapid. Şi se aşteaptă crearea unor noi proiecte între ţările noastre, nu numai în jurul KazMunaiGas“, a declarat Azamat Zhangulov.

Investiţii noi ale KazMunaiGas

KazMunaiGas îşi propune să îşi extindă portofoliul de proiecte pe piaţa din România. „Avem planuri pentru dezvoltarea altor proiecte KazMunaiGas în România, cum ar fi centrala electrică CET Midia, dar ne vom extinde şi pe alte planuri, de exemplu în domeniul logistic, deci avem o agendă plină pentru următorii ani. Apreciem foarte mult susţinerea pe care ne-a oferit-o guvernul României“, a declarat vicepreşedintele companiei.

Rompetrol are peste 7.500 de angajaţi în România în momentul de faţă, dar luând în considerare şi componenta de furnizori, angajaţi în principal în activităţile Rompetrol, se estimează că sunt în jur de 30.000 de oameni implicaţi în proiectele Rompetrol în România. „Acesta este, practic, nivelul de locuri de muncă pe care KazMunaiGas îl generează pe piaţa românească în prezent. Să ne gândim puţin cât de importantă este rafinăria Petromidia pentru regiunea Constanţa“, a completat Azamat Zhangulov.

În opinia oficialului kazah, „taxele pe care Rompetrol le plăteşte statului român se ridică la 1,2 miliarde de dolari anual. Iar dacă luăm în considerare perioada 2007-2012, totalul taxelor plătite a fost de 6,6 miliarde de dolari. Cred că este o influenţă importantă în bugetul României“.

Zhangulov: „Investitorii din Kazahstan se uită acum cu interes spre România“

„Înainte ca noi să intrăm pe piaţă, în Kazahstan exista impresia că sunt probleme pe piaţa din România. Ulterior, impresia s-a schimbat, deci putem spune despre KazMunaiGas că a avut un rol de PR pentru piaţa din România. Unii dintre cei mai mari investitori din Kazahstan se uită acum cu interes spre România şi iau în considerare posibilitatea de a investi aici. Să sperăm că acest climat şi cadrul benefic din acest moment nu se vor schimba niciodată, pentru că investitorii de astăzi sunt unii dintre cei mai temători oameni din lume. Dacă văd sau dacă aud veşti proaste, de fapt orice instabilitate, îşi păstrează banii... şi sunt mulţi bani în Kazahstan. Deci este mai bine să creezi o imagine pozitivă, pentru a-i încuraja pe toţi să investească în ţara voastră“, a explicat Zhangulov.

Vicepreşedintele Rompetrol spune că oamenii de afaceri privesc, în acest moment, România ca pe o veritabilă piaţă de investiţii. „Noi, cei de la Rompetrol, încercăm să devenim o platformă aici, pentru ca toată lumea să vină în România. Pentru noi este foarte benefic dacă vin aici mai multe companii kazahe, chiar dacă nu au afaceri legate neapărat de Rompetrol. Simplu fapt că vin aici şi dezvoltă afaceri este benefic şi pentru noi, implicit pentru statul român, economia românească. Chiar şi pentru familiile noastre ar fi un pas pozitiv, pentru că s-ar crea o comunitate“, a încheiat Zhangulov.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările