România, pârâtă la Comisia Europeană că permite sacrificarea mieilor direct la fermă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va permite în acest an sacrificarea mieilor în ferme Foto Adevărul - credit Vaideeni
România va permite în acest an sacrificarea mieilor în ferme Foto Adevărul - credit Vaideeni

Organizaţiile pentru protecţia animalelor Animals International şi Animals Angels au depus astăzi o plângere la Comisia Europeană împotriva României, pentru că a permis anul acesta sacrificarea ovinelor şi caprinelor de Paşte direct la fermă pentru comercializare. Organizaţiile internaţionale susţin că măsura este ilegală şi cer anularea acestei derogări de la interdicţia generală.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a anunţat miercuri 25 martie, că a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, de a sacrifica mieii în propria fermă/exploataţie, în anumite condiţii.

„Fermele nu au lucrători echipaţi şi instruiţi pentru ucidere. ANSVSA a legalizat o barbarie demnă de epoca de piatră, încălcându-şi menirea pentru care îşi desfăşoară activitatea, protecţia animalelor”, acuză Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Organizaţiile internaţionale susţin că, deşi decizia ANSVSA vine ca soluţie la pandemia Covid-19, ea reprezintă o încălcare a regulamentului CE 1099/2009 privind protecţia animalelor în timpul sacrificării.

„Mieii vor îndura o suferinţă inutilă din cauza lipsei echipamentelor necesare şi de instruire a lucrătorilor. Nu există echipamente de asomare şi de retenţie a animalelor la ferme. Îi vor lega cu frânghii şi le vor tăia beragata pe viu. Nimeni nu îi va verifica deoarece nu există suficientă capacitate de control”, avertizează Păun.

„Ne exprimăm dezacordul faţă de ordinul ANSVSA. Am denunţat ani la rând încălcarea legislaţiei în lipsa acestei derogări. Am documentat abuzuri la manipularea animalelor, lipsa echipamentelor de retenţie, asomare defectuoasă, durata mare de timp între asomare şi tăiere, tranşarea animalului când încă era viu, lipsa de instruire chiar şi la veterinarii aflaţi în control, dar şi a măcelarilor. Acum că au lăsat chiar şi fermierii să ucidă mieii pe loc ne confruntăm cu un masacru legalizat”, a spus Silvia Meriggi, project manager al Animals Angels.

În opinia celor 2 organizaţii, starea de urgenţă cauzată e Covid-19 nu justifică derogarea ANSVSA de la Reg CE 1099/2009. Legislaţia europeană permite sacrificarea animalelor pentru carne se poate face doar în locuri autorizate (abatoare) şi de către persoane instruite, obligaţii care nu pot fi asigurate la ferme. Problema distanţelor mari de la ferme la abatoare invocată de ANSVSA este una veche în România, iar derogarea nu o va rezolva ci va încuraja doar regulile de igienă şi de bunăstare animală.

„Sacrificarea la ferme nu va preveni oamenii să interacţioneze direct. Din contră, îii va expune la Coronavirus. Pentru a reduce riscurile, fermierii ar putea duce mieii la abatoarele autorizate şi apoi să vândă carnea prin mijloace autorizate unde oamenii poartă mască, mănuşi, păstrează distanţa, iar poliţia patruleză”,a adăugat Meriggi.

Animals International şi Animals Angels cer:

-        Comisiei Europene să anuleze derogarea ANSVSA şi să ancheteze respectarea Regulamentului EC 1099/2009 în România pe durata sărbătorilor de Paşte la sacrificarea mielilor

-        ANSVSA să comunice public rezultatele controalelor la nivel naţional din perioada 30.03.2020 - 18.04.2020 care vizează verificarea respectării legislaţiei pentru bunăstarea animalelor şi sănătăţii publice în timpul transportului, sacrificării şi comercializării mielului de Paşte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite