România a câştigat procesul cu fraţii Micula. Câţi bani trebuie să plătească statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Ioan şi Viorel Micula FOTO Adevarul
Fraţii Ioan şi Viorel Micula FOTO Adevarul

România a câştigat procesul cu fraţii Micula, iniţiat de aceştia în 2014, în care acuzau că Guvernul României ar fi permis şi facilitat existenţa şi dezvoltarea unor importante pieţe negre în domeniul producerii de produse alcoolice.

Tribunalul internaţional de arbitraj de la Washington a respins pretenţiile de 9 miliarde de lei formulate de oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula împotriva României.

Potrivit Ministerului Finanţelor, Tribunalul intenaţional a stabilit, totodată, că reclamanţii trebuie să plătească României cheltuielile de arbitraj în procent de 75%, respectiv suma aproximativă de 4,5 milioane euro, la care se vor calcula dobânzi de 2,91% pe an până la plata integrală a sumei datorate.

Familia Micula a susţinut că, în special după aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, România a permis şi facilitat existenţa şi dezvoltarea unor importante pieţe negre în domeniul producerii de produse alcoolice, nu a aplicat legislaţia fiscală care permitea colectarea taxelor şi impozitelor în domeniul producerii alcoolului şi au fost impuse modificări unilaterale ale contractelor de exploatare a apei minerale (de către Societatea Naţională a Apelor Minerale) care au condus la creşterea costurilor pentru extragerea acesteia.

În urma apărărilor formulate de reprezentanţii avocaţiali ai României, tribunalul arbitral a constatat că România nu şi-a încălcat obligaţia de a asigura un tratament corect şi echitabil şi obligaţia de protecţie deplină şi securitate a investiţiei reclamanţilor.

Trebuie precizat că obiectul acestui litigiu reprezintă o speţă total diferită faţă de primul proces intentat de familia Micula şi câtigat de reclamanţi în urmă cu şase ani, Principala critică formulată în primul diferend viza facilităţile fiscale acrodate de statul român şi apoi eliminate sau reduse.

Curtea de arbitraj a reţinut atunci că România a redus în mod justificat facilităţile acordate admiţând că aderarea României la Uniunea Europeană era de interes naţional. Totuşi, Curtea a decis în 2013 definitiv împotriva României, motivând că principiul Tratamentului Corect şi Echitabil a fost încălcat sub două aspecte.

În urma acestui proces, în care aveau de încasat 84,4 milioane de euro, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri pe conturi sau acţiuni ale celor mai profitabile companii de stat, precum ROMATSA, Romgaz şi Nuclearelectrica.. 

În decembrie 2019, Guvernul Orban le-a plătit fraţilor Micula suma datorată de stat deoarece Romatsa se afla în situaţia disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigaţie aeriană din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.

Cum ajunsese datoare România

Povestea a început în anii ’90 când fraţii Micula au demarat investiţii în regiunea Ştei-Nucet, zonă declarată defavorizată, primind în schimb ajutoare de stat. Ulterior, după ce Consiliul Concurenţei a constatat că aceste facilităţi au afectat competiţia pe piaţa liberă, iar statul român le-a anulat, fraţii Micula s-au adresat Curţii de Arbitraj a Băncii Mondiale. Acţiunea s-a petrecut în otcombrie 2005, decizia ICSID fiind pronunţată în decembrie 2013 în favoarea celor doi oameni de afaceri: România a fost atunci obligată să le plătească circa 376 de milioane de lei (84 de milioane de euro, la cursul de atunci), la care se adaugă penalităţi. 

Comisia Europeană a informat însă autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată este în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). 

    

Alte procese la nivel european

În vara anului trecut, Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a unor despăgubiri date fraţilor Micula. Decizia Tribunalului nu este definitivă, urmând să ajungă în a doua instanţă, la Curtea Europeană de Justiţie. 

În 2015, fraţii Micula şi firmele lor au primit din partea statului român, prin executor judecătoresc sau transferuri voluntare, peste 550 milioane de lei, Comisia Europeană considerând că sunt ajutoare de stat ilegale. Fraţii Micula au atacat la Tribunalul UE această decizie şi a fost câştigată în primă instanţă. 

Din cauza acestor bani există mai multe procese. În decembrie 2018, Comisia Europeană a dat în judecată România, la Curtea de Justiţie a UE, pentru că nu a recuperat toţi banii daţi ca despăgubiri fraţilor Micula. România ar mai fi avut de recuperat în acel moment mare parte din bani, circa 92 de milioane euro din 131 milioane euro.

În 2014, puseseră ochii pe 72 de companii

În 2014, după ce abia se pronunţase ICSID, fraţii Micula întocmiseră o listă cu terţi popriţi care cuprindea 72 de mari companii, de la care voiau să-şi recupereze banii.

Printre terţii popriţi se numărau SC OMV Petrom, Apa Nova, British American Tabacco, CN Loteria Romana, Coca Cola HBC, Electrica Furnizare SA, Enel, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica, Metro Cash&Carry, Kaufland România SCS, Auchan, Lukoil, Romgaz, Orange România etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite