Răsturnare de situaţie. România mai are o şansă pentru a atrage o fabrică Volkswagen

Răsturnare de situaţie. România mai are o şansă pentru a atrage o fabrică Volkswagen

România mai are o şansă. Producătorul auto Volkswagen a decis să amâne decizia finală de a construi o fabrică de maşini în Turcia, din cauza incursiunii militare a Turciei în Siria, scrie Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Volkswagen vrea să construiască o fabrică de producţie de maşini, printr-o investiţie de 1,3 miliarde euro, în Europa de Est. Compania a ales Turcia, în detrimentul României şi al altor ţări care râvneau la această investiţie importantă.

Acum, compania a pus „pe hold” decizia finală de investiţie. „Deciza construirii unei fabrici noi a fost amânată de Consiliul de Administraţie. Monitorizăm cu atenţie situaţia şi suntem îngrijoraţi de evoluţiile actuale”, au declarat reprezentanţii Volkswagen.

Guvernul român a iniţiat noi discuţii

În urma acestui anunţ, premierul Viorica Dăncilă a declarat pentru Ziarul Financiar că vrea să atragă Volkswagen în România. „Voi face tot posibilul (să mai atragem investiţia Volkswagen – n.r.)”, a precizat Dăncilă pentru ZF.

Guvernul României a iniţiat deja o nouă discuţie cu Volkswagen pentru a-I convinge pe nemţi să construiască pe plan local o nouă uzină, a anunţat ministrul pentru Mediul de Afaceri Ştefan Radu Oprea.

„Am iniţiat noi discuţii cu Grupul Volkswagen azi-dimineaţă. România are un raport tehnic foarte bun în acest moment şi nu avem problema cu forţa de muncă. Am realizat studii şi există mai multe posibile situri unde pot construi o uzină şi să dispună de infrastructura necesară şi forţă de muncă”, a declarat Ştefan Radu Oprea.

Fostul primar al oraşului Arad, în prezent europarlamentar PNL, a declarat pentru G4Media.ro că a participat la începutul anului la negocierile oficiale cu compania de consultanţă a Volkswagen care a evaluat ofertele din mai multe ţări din Europa de Est pentru construirea unei fabrici multi-brand. Potrivit lui, reprezentanţii Volkswagen au ales Arad ca posibilă destinaţie pentru fabrică, terenul pus la dispoziţie de primărie fiind de 1.100 de hectare.

De ce a ales Volkswagen Turcia

Volkswagen ar fi ales zona Manisa de lângă oraşul turc Izmir, graţie „condiţiilor macroeconomice pozitive”, incluzând aici populaţia de 80 de milioane a Turciei şi poziţia apropiată de pieţele aflate în creştere din Europa de Est, Asia şi Orientul Mijlociu.

Conform unui document intern al grupului german ajuns în posesia jurnaliştilor de la AutomotiveNews, fabrica de 1 miliard de euro va avea o capacitate de producţie anuală de 300.000 de vehicule şi va crea aproximativ 4.000 de locuri de muncă. Începutul producţiei este programat pentru 2022.

Săptămâna trecută, trupele turce şi insurgenţii sirieni susţinuţi de Ankara au luat cu asalt mai multe zone controlate de miliţiile kurde siriene, iniţiind astfel faza terestră a operaţiunii în nordul Siriei, acţiune ce ar putea transforma războiul civil sirian. Ofensiva a fost lansată după ce preşedintele american Donald Trump anunţase retragerea trupelor americane din regiune, provocând critici violente la Washington şi în lume că-şi abandonează aliaţii kurzi.

Luni, preşedintele Trump a cerut Turciei o încetare imediat a focului în Siria şi a anunţat sancţiuni asupra mai multor miniştri turci.

Ofensiva turcă în nord-estul Siriei s-a soldat până acum cu peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi cu strămutarea a peste 130.000 de persoane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: