PSD obligă firmele să aloce angajaţilor o parte din profitul net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost deputat USR şi mai mulţi parlamentari PSD au depus un proiect de lege care obligă angajatorii, atât de la stat, cât şi din mediul privat, să aloce angajaţilor cel puţin 7,5% din profitul net realizat.

Iniţiativa legislativă a fost depusă de fostul deputat USR Adrian Dohotaru, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis, preşedintele comisiei de muncă din Camera Deputaţilor Adrian Solomon şi deputaţii social-democraţi Florin Manole şi Roxana Mînzatu.

Iniţiatorii susţin că participarea la profit a salariaţiilor este o practică des întâlnită la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

„La nivelul UE, participarea la profit se regăseşte în 30% dintre unităţile cu peste 10 angajaţi, în timp ce 13% din angajaţii europeni beneficiază de diverse scheme de participare la profit (European Company Survey 2013. Eurofound)”, subliniază autorii proiectului.

Aceştia susţin, totodată, că: „În România, inegalitatea dintre capital şi muncă rămâne a fi în continuare una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Cota parte care revine muncii se situează în mod constant sub 40% din PIB, în ciuda creşterii constante a ratei de ocupare, a majorărilor salariale şi în contrast cu majoritatea statelor europene, unde repartiţia tinde să fie mult mai echitabilă”.

Conform datelor Eurostat, citate de iniţiatori, în 2018 ponderea remuneraţiei în PIB a salariaţilor la nivelul UE-28 era de 48%, iar în România de 38%. Autorii propunerii legislative mai arată că posibilitatea salariaţilor de a participa la profit a fost reglementată până în anul 2003 prin Legea societătilor comerciale, care prevedea că „fondatorii, administratorii şi personalul societăţii vor participa la beneficii, dacă aceasta este prevăzută în actul constitutiv ori, în lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobată de adunarea generală extraordinară”.

Astfel, în prezent, posibilitatea de a repartiza profit salariaţillor este prevăzută doar pentru companiile de stat, care pot acorda aceste drepturi în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar. Sumele reprezentând partlciparea salariaţilor sunt considerate venituri salariale, fiind impozitate şi incluse în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii.

Proiectul de lege iniţiat acum instituie obligaţia de participare la profit a salariaţilor pentru toate companiile. Astfel, proiectul prevede că: „Din profitul net realizat pentru un anumit exerciţiu financier anual, conform situaţiilor financiare anuale aprobate, angajatorul are obligaţia de a distribui salariaţilor, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului şi celorlaltor drepturi băneşti prevăzute de lege şi de contractele individuale şi colective de muncă aplicabile o parte din acel profit net realizat”.

Prin profit net realizat, proiectul defineşte profitul contabil rămas după deducerea din profit, dupa caz, a impozitului pe profit sau a impozitului specific unor activităţi.

Partea care se alocă participării la profit a salariaţilor va fi de 7,5% din profitul net realizat, dar  prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabiii o cotă procentuală diferită, dar care nu poate fi mai mică de 7,5% şi nici mai mare de 25%, prevede iniţiativa legislativă.

De participarea la profit prevazută beneficiază numai salariaţii care au vechime de minimum 12 luni, deşi proiectul dă posibilitatea ca prin contractele colective de muncă aplicabile să se poată stabili o perioadă minimă mai lungă sau mai scurtă decât cea menţionată, dar nu mai mare de 24 de luni.

Din cota stabilită, 80% va fi destinată salariaţilor eligibili, iar 20% va fi destinată împărţirii numai salariatilor mai performanţi sau tuturor, dar în funcţie de performanţele profesionale ale salariaţilor, mai prevăd iniţiatorii.

Pentru angajator, sumele acordate salariaţilor ca participare la profit vor putea fi deduse drept cheltuieli, nefiind luate în calcul în baza Iunară de calcul al contribuţiei asiguratorie pentru muncă.

În acelaşi timp, pentru angajaţi sumele respectiv vor fi scutite de impozit pe venit şi nu vor fi luate în calcul pentru plata contribuţiilor sociale.

În cazul în care va fi adoptată de Parlament şi promulgată de şeful statului, legea va intra în vigoare la data de 1 ianuarie a anului următor publicării ei în Monitorul Oficial al României, conform proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite