Oficiali: Ajutoarele financiare trebuie drămuite. Riscăm să nu putem reporni economia. Nu putem scădea taxele şi impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Premierul Ludovic Orban şI ministrul Economiei, Virgil Popescu, au vorbit marţi seară despre ajutoarele financiare care pot fi acordate firmelor, amândoi sugerând că spaţiul de manevr[ este restrâns, din cauza deficitelor bugetare anterioare.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că Guvernul analizează posibilitatea de a oferi ajutoare companiilor care îşi continuă activitatea în timpul pandemiei de coronavirus.

Întrebat de reporterul B1.ro dacă este luată în considerare ajutorarea firmelor care continuă să îşi desfăşoare activitatea în această perioadă, premierul a răspuns: ”Suntem în analiză. Realitatea e că România se afla într-o situaţie bugetară dificilă înainte de izbucnirea epidemiei: mari dezechilibre, un deficit bugetar de 4,6% din PIB. Spaţiul bugetar pe care îl avem la dispoziţie e aproape egal cu zero, e foarte restrâns. Cresc cheltuielile, scad veniturile. Dacă scădem taxe şi impozite, posibil să nu mai avem spaţiu de manevră”.

”Am creat instrumente pentru IMM-uri care ajută companiile care se mişcă, care au nevoie de capital. Vom căuta soluţii şi pentru companiile mari, cum a fost stimulentul pentru Rabla – 60.000 de unităţi. Şi în alte domenii căutăm diverse pârghii de stimulare”, a mai spus Ludovic Orban, la B1 TV.

Popescu: Riscăm să rămânem fără surse de finanţare la finalul crizei

Măsurile pentru mediul de afaceri vor fi implementate gradual şi nu trebuie acum dat absolut tot, să rămânem fără surse de finanţare la sfârşitul acestei crize, a declarat, marţi seara, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Am vorbit şi astăzi cu domnul ministru Cîţu (ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, n.r.) şi o să vedeţi că o să venim şi cu alte măsuri pentru mediul de afaceri, pentru că asta ne dorim: să susţinem mediul de afaceri. 

Vor fi pachete care vor fi implementate gradual, pentru că trebuie să dozăm efortul economiei, să dozăm efortul bugetului, în aşa fel încât în momentul în care trece criza să avem pachetul necesar pentru repornirea economiei. 

Nu trebuie acum dat absolut tot şi să rămânem fără surse de finanţare la sfârşitul acestei crize. Totul trebuie dozat şi totul are un singur scop: repornirea economiei după această criză, evident în paralel cu sănătatea oamenilor. Fără oameni sănătoşi nu putem reporni economia", a spus Popescu la B1 TV.

Potrivit ministrului, statul face un efort mare din punct de vedere fiscal şi financiar pentru susţinerea mediului de afaceri.

"Nimeni nu obligă pe nimeni să trimită în şomaj. Din punct de vedere fiscal şi financiar, statul face un efort mare. Trebuie să ne gândim şi la companiile care vor cu adevărat să-şi continue activitatea, dar nu vreau să fim într-o situaţie în care să zicem că unei companii cu 100 sau 200 de oameni, care poate să lucreze, i se întâmplă acolo un caz, două, trei de coronavirus şi îşi închide activitatea brusc şi oamenii au de suferit. De aceea, trebuie foarte bine gândite toate măsurile. Nu e simplu şi nu e uşor de luat această decizie...", a susţinut Popescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite