Nou proiect de impozitare a pensiilor speciale. Banii vor fi folosiţi în sistemul medical şi economie DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou proiect de impozitare a pensiilor speciale a fost depus recent la Senat, fondurile strânse urmând să fie întrebuinţate doar pentru investiţii în domeniul sănătăţii şi pentru sprijinirea economiei.

Potrivit proiectului iniţiat de economistul USR Claudiu Năsui, se va menţine scutirea de la impozitare a primilor 2.000 de lei din pensie, menţinându-se şi actuala cotă de impunere de 10% pentru partea contributivă a veniturilor din pensii.

„Se stabileşte o cotă de impunere de 90% pentru pensia specială care se situează peste pragul special de impunere sau peste nivelul părţii contributive, dacă partea contributivă depăşeşte pragul special de impunere”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Regimul fiscal distinc se va institui pentru pensiile care includ cel puţin una din categoriile speciale de pensii (acordate prin legi speciale şi plătite din bugetul de stat – magistraţi, parlamentari, grefieri, diplomaţi, Aviaţia Civilă, Curtea de Conturi) şi venjiturile din pensii care depăşesc un anumit prag special de impunere definit prin lege.

În sprijinul aprobării proiectului de modificare a Codului Fiscal, iniţiatorii au invocat „discrepanţele de neconceput” dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie, de la 704 lei (cea mai mică), la peste 70.000 de lei (cea mai mare).

Un alt motiv pentru care se impune adoptarea impozitării pensiilor speciale este „discrepanţa imensă dintre pensia medie din sistemul public, în prezent de 1.247 de lei, faţă de pensiile medii din sistemele speciale care variază între aproximativ 4.000 de lei (parlamentari – n. red.) şi până la 19.000 de lei (magistraţii – n. red.).

pensii speciale martie 2020
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite