Noi reguli pentru reducerile de preţuri, cu amenzi de până la 40.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
promotii

Supermarketurile, hipermarketurile, dar şi magazinele din mall-uri ori alţi mici sau mari comercianţi ar putea fi obligaţi să respecte noi reguli în cadrul promoţiilor sau campaniilor de reduceri de preţuri, fie că sunt efectuate în mod regulat, fie că sunt ocazionale.

Potrivit unui proiect de hotărâre pentru modificarea legii vechi din 2000, comercianţii vor fi obligaţi să notifice reducerile de preţ respectând anumite norme.

Astfel, orice notificare de reducere a preţului va trebui să indice preţul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preţ, după cum este prevăzut în noul proiect de HG.

„Preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ. 

În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ”, se arată în documentul citat. 

În cazul ȋn care produsul a fost prezent pe piaţă mai puţin de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai mic preţ practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preţ. 

Dacă reducerea de preţ este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, preţul anterior este considerat preţul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preţ.

Neindicarea preţului pe unitatea de măsură constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 4000 lei.

Nerespectarea obligaţiei de a indica preţul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preţ, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4000 lei la 40000 lei.

Prezenta reglementare trebuie să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 şi se aplică efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022.

Proiectul de Hotărâre de Guvern transpune ȋn legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/2161 a

Parlamentului European si a Consiliului din 27 noiembrie 2019 de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului şi a Directivelor 98/6/CE, 2005/29/CE şi 2011/83/UE ale Parlamentului European şi ale Consiliului în ceea ce priveşte o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme, publicată ȋn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr.328 din 18 decembrie 2019, cu excepţia articolelor 1,3 şi 4. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite