Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut. Cum şi când se vor putea acorda

Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut. Cum şi când se vor putea acorda

Foto: Arhivă Adevărul

Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor putea beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut, care se vor acorda în primele 3 luni de la naştere, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Astăzi, 2 august 2021, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat în consultare publică  proiectul de HG care va reglementa modul prin care vor fi acordate trusourile pentru nou-născuţi, de care vor beneficia mamele cu posibilităţi materiale reduse.”, transmit reprezentanţii MIPE.
 
Potrivit propunerii, sprijinul financiar ce constă acordarea de în tichete sociale în valoare de câte 2.000 lei/nou născut, va fi susţinut din fonduri europene, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) şi va putea acoperi achiziţia de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare şi medicale pentru mamă şi copil.
 
Conform sursei citate, tichetele se vor acorda în primele 3 luni de la naştere, după cum urmează:
 
- mamelor cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
 
- mamelor din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei mamelor minore;
 
- mamelor care se află în situaţie de risc (exemplu: persoanele cu dizabilităţi);
 
- mamelor aflate temporar în situaţii critice de viaţă (victime ale calamităţilor, violenţei domestice, persoane dependente, etc.) şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate (exemplu – fără locuinţă;
 
- mamelor care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile.
 
Tichetele sociale/cardurile vor putea fi utilizate la comercianţii parteneri înscrişi în program.
 
„În urma adoptării Hotărârii de Guvern, MIPE va fi în măsură să înceapă derularea proiectului, iar trusourile pentru nou născuţi vor ajunge la beneficiarii care au cea mai mare nevoie de acest sprijin. Ajutoarele vor fi distribuite utilizând mijloace electronice moderne şi, cel mai important, vom utiliza un flux de lucru deja funcţional, cu rezultate foarte bune”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator Direcţia Implementare POAD.
 
La rândul său, ministrul Cristian Ghinea a transmis, marţi, pe pagina de Facebook: „Trusoul pentru nou-născuţi prin care sunt ajutate mamele cu venituri modeste, este un program pe care l-am gândit la guvern în 2016 împreună cu colega mea Oana Ţoiu, acum parlamentar USR PLUS, parte din Pachetului Antisărăcie. A rămas doar ca guvernele PSD care au urmat să-i ofere cadrul legal şi să-i dea drumul. N-au făcut-o, bineînţeles.
 
Imaginaţi-vă câte mame sărace ar fi putut fi ajutate în tot acest timp. O facem noi acum. De astăzi, proiectul de HG este în consultare publică, în august dăm drumul programului. În 2016, m-am luptat să conving Comisia să modificăm Programul Operaţional pentru Persoanele Defavorizate cu măsuri moderne pentru a sprijini oamenii din medii defavorizate să iasă din sărăcie.
 
PSD gândise de la început prost acest program, alimentele cumpărate prin POAD ajungeau să se strice prin depozite pentru că nu exista reţea eficientă de distribuţie.”, a transmis ministrul Ghinea. 
 
Propunerea de HG pusă în consultare publică poate fi accesată aici, iar propunerile şi recomandările pot fi transmise până la data de 12 august.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările