Economist: Revenirea la normalitate nu se poate face mai devreme de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Analistul economic Iancu Guda a făcut o serie de previziuni privind revenirea la normalitate atât din  punct de vedere social, cât şi economic, estimând însă că nu se va produce mai devreme de doi ani.

„Viteza de revenire a activităţii sociale şi economice o să fie influenţată decisiv de mai mulţi factori, printre care cei mai importanţi sunt durata şi intensitatea măsurilor de carantină, sentimentul de încredere al consumatorilor şi investitorilor, precum şi eficienţa măsurilor fiscal bugetare/monetare implementate acum de autorităţi. 

Totuşi, indiferent de viteza relansării activităţii economice, economiile vor rămâne cu sechele importante, între care datorii publice şi private mai mari, companii slăbite de încercările financiare şi o populaţie vlăguită după un stres psihic enorm. Având în vedere toate acestea, cred că revenirea la normalitatea economica a mediului de afaceri şi a populaţiei nu poate fi posibilă mai devreme de doi ani”, a decşarat Guda într-un interviu.

Ce se va scumpi

Întrebat care produse sau servicii se vor scumpi, economistul a spus: Nu cred că o să asistăm la scumpiri, cu excepţia unor produse alimentare, în contextul ofertei subdimensionate din cauza unor recolte agricole extrem de slabe, având în vedere ninsorile şi precipitaţiile foarte reduse din ultimele luni. 

De asemenea, anumite produse din import pot înregistra o scumpire din cauza deprecierii monedei naţionale, deoarece firmele importatoare vor plăti mai mulţi lei pentru plăţile efectuate în valută (în special EURO) şi vor majora preţurile locale denominate în RON pentru acoperirea pierderilor.

Criza s-a făcut remarcată prin efectul shutdown

„Spre deosebire de crizele financiare precedente, situaţia actuală se remarcă prin “efectul shutdown” (lacătul pe uşă). Măsurile de prevenţie pentru încetinirea diseminării pandemiei Covid-19 obligă la închidere parţială, sau totală de activităţi economice, precum şi la izolarea oamenilor. Pe cale de consecinţă, comerţul se mută puternic în online pe durata stării de urgenţă, trend care poate accelera în viitor.

Oamenii se vor acomoda cu posibilităţile oferite de comerţul online, în special datorită confortului sporit, timpului necesar mai scurt şi posibilităţii de comparaţie rapidă a preţurilor”, a adăugat Guda.

Iancu Guda va lansa la jumătatea lunii viitoare cartea „Economia în vremea coronavirusului”. Începând cu Martie 2012, Iancu Guda este membru activ  al AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România), şi preia responsabilitatea de Vice-Preşedinte pentru perioada 2014-2016, urmată de mandatul de Preşedinte al Consiliului Director al AAFBR pentru perioada 2016-2018 si un nou mandat pentru 2018-2020. De asemenea, Iancu este membru activ în cadrul altor asociaţii de renume, precum CFA Romania şi Asociaţia Trezorierilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite