Cum a ajuns Teodorovici guvernator în banca fostului CAER, suspectată de strânse legături cu serviciile secrete ruse

Cum a ajuns Teodorovici guvernator în banca fostului CAER, suspectată de strânse legături cu serviciile secrete ruse

Ministrul Finanţelor este, din toamna anului trecut, guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, instituţie care finanţa în trecut Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) -  creat la iniţiativa URSS în 1949 ca echivalent al OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor postate pe site-ul Băncii Internaţionale de Investiţii, numirea lui Teodorovici s-a făcut în data de 15 noiembrie 2018, în subordinea lui fiind Cucu Boni Florinela, director general în Ministerul Finanţelor din România şi Iacobescu Oana Beatrice, director în cadrul MFP.
 
Senatorul liberal Florin Cîţu susţine că numirea lui Teodorovici în funcţia de guvernator al BII este în incompatibilitate cu funcţia de deputat, fiind suspect şi modul în care Teodorovici l-a înlocuit pe secretarul de stat în MFP, Attila Gyorgy.
 
„În iulie 2015 a introdus în şedinţa de Guvern protoculul cu BII. Foarte important, până în 15 noiembrie 2018 România era reprezentată conform hotărârii nr. 1091/2007 de  „un secretar de stat şi un director general din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, nominalizaţi prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor”. Orlando nu avea nicio legătură cu BII până acum câteva luni”, a explicat Florin Cîţu pentru „Adevărul”. 
 
Teodorovici, întâlnire secretă cu şeful băncii 
 
Dar, pe 14 noiembrie 2018, Teodorovici a făcut o escală la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele BII, a explicat Cîţu, precizând că a doua zi, la 15 noiembrie 2018, Guvernul României a şi aprobat hotărârea nr. 921/2018 prin care se schimbă reprezentarea României la BII: „Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este ministrul finanţelor publice, iar supleantul său este o persoană desemnată de ministrul finanţelor publice”. 
 
În plus, a precizat senatorul, în perioada 1 – 4 decembrie 2018, Teodorovici ar fi participat la întâlnirea guvernatorilor BII de la Varadero, Cuba, unde ar fi dat asigurări că România susţine mutarea sediului băncii de la Moscova la Budapesta. 
  
Nu plăteşte nicio taxă şi niciun impozit în România
 
Liberalul Florin Cîţu susţine că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu plăteşte taxe sau impozite în România, având în vedere calitatea sa de guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, controlată de preşedintele rus Vladimir Putin.
 
Regulamentul Băncii Internaţionale de Investiţii prevede o serie de privilegii de scutiri de taxe şi impozite, susţine Cîţu, enumerând dintre acestea faptul că membrii băncii şi supleanţii lor beneficiază, pe toată durata mandatului lor, de imunitate împotriva urmăririi judiciare şi administrative, scutiri vamale privind bagajul personal, scutirea de la plata taxelor şi impozitelor directe şi „scutirea de orice obligaţii de stat”. 
 
„Să dezmintă el public dacă nu este adevărat. Să fie clar. În timp ce Teodorovici ne cocoşează cu taxe şi impozite, persoane fizice şi juridice, el nu plăteşte nimic statului român. Eugen Teodorovici este singurul român care are imunitate de două ori, una de la Parlamentul României şi alta de la banca lui Putin”, susţine politicianul, precizând că, de fapt, în calitatea sa de deputat, Teodorovici nu are voie să deţină o altă funcţie remunerată, cu excepţia celei de membru al Guvernului.
 
Câţi bani a vărsat România în capitalul BII
 
Datele postate pe site-ul BII arată că, la sfârşitul anului trecut, Guvernul României şi-a majorat cota parte a capitalului social al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII) până la 7,04% printr-o contribuţie suplimentară de 4 milioane de euro. Astfel, cota parte a României a crescut la 22,45 milioane euro, ceea ce o plasează pe locul cinci printre statele participante la BII.  
 
„Capitalizarea suplimentară a băncii noastre demonstrează încrederea pe care o are Bucureştiul faţă de posibilităţile noastre de realizare a unei strategii eficiente de creştere pentru perioada 2018-2022, bazate pe rezultatele pozitive a reformei BII şi relansarea activităţii ei", menţiona anul trecut preşedintele interimar al consiliului de administraţie a BII, Alexandru Florescu. În prezent, acesta este vicepreşedinte al BII.
BII ca instituţie financiară este nesemnificativă, cu doar 319 de milioane de euro capital, în timp ce capitalul social al Băncii Europene de Investiţii este de 243 de miliarde de euro. 
 
Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost înfiinţată ca bancă a CAER (fostul spaţiu economic comunist), printr-un acord semnat pe 10 iulie 1970 între Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România şi Slovacia (acum membre UE şi NATO), pe lângă Rusia, Mongolia, Vietnam şi Cuba.
 
 
Şeful Băncii Internaţionale de Investiţii, legături cu serviciile secrete ruse
 
Budapesta a întins, recent, covorul roşu pentru Banca Internaţională de Investiţii (BII), fosta bancă a Blocului comunist. În mod normal, scrie New York Times, o astfel de lansare ar fi trecut neobservată, dar s-a aflat că directorul său, Nikolai Kosov, are legături strânse cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului, iar pe de altă parte Parlamentul ungar i-a acordat băncii imunitate în cazul anchetelor poliţiei sau ale organelor fiscale. 
Toate acestea i-au făcut pe observatorii occidentali să tragă concluzia că banca ar putea fi folosită ca bază pentru spionajul rus pe teritoriul Uniunii Europene, scrie NYT. 
 
Finanţare dată Ungariei pentru compania rusească Rosatom
 
Pe de altă parte, participarea Ungariei la banca CAER a continuat chiar şi după prăbuşirea Pactului de la Varşovia şi decesul CAER. Dar în anii 2000, în timpul primei administraţii Orbán, guvernul maghiar a decis să părăsească instituţia financiară, care până atunci abia mai răsufla. În acel moment, Orbán s-a plâns de lipsa transparenţei din jurul băncii. 
 
Cu toate acestea, în 2012, Putin a reînviat BII şi doi ani mai târziu, după ce Rusia a acordat un împrumut Ungariei de 10 miliarde de euro pentru ca Rosatom, compania rusă, să construiască un alt reactor la centrala de la Paks, Viktor Orbán s-a răzgândit şi a readerat la BII, scrie publicaţia maghiară hungarianspectrum.org.
 
Publicaţia Népszava se întreabă de ce se mută banca la Budapesta? Este posibil ca BII să fie o acoperire pentru contraspionajul rus,  potrivit jurnalistului maghiar Csaba Káncz, de la site-ul Privát Bankár. De exemplu, filiala Băncii Naţionale ungare CW Bank de la Viena a fost cureaua de legătură a spionajului sovietic în Occident.  Portalul maghiar mai notează că preşedintele BII, Nikolai Kosov, nu este străin de Budapesta. Tatăl său, Nikolai, a petrecut 12 ani ca şef al biroului KGB din Budapesta.
 
El şi personalul său au ocupat mai multe birouri în cadrul Ministerului de Interne ungar. Mama sa, Elena Kosova, a lucrat, de asemenea, pentru KGB şi a fost descrisă de agenţia TASS, la moartea acesteia, în 2014, ca fiind cea mai faimosă spioană rusă a secolului XX care, în timp ce era angajată la Naţiunile Unite, la New York, lucra activ cu un grup care a furat secretul bombei atomice de la americani pentru Rusia. Nikolai Junior, născut în 1955, era adolescent când părinţii lui s-au mutat la Budapesta.
 
A urmat apoi la Moscova, faimosul MGIMO (Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova). A lucrat apoi ca diplomat la Londra şi Dublin, iar în 1993, când a părăsit MAE rus, a primit funcţii de conducere în mai multe companii de stat ruseşti .
 
În 2012, Putin, care provine tot din KGB, a decis să-l numească preşedinte al BII. Kosov a acumulat o avere considerabilă.
 
Potrivit documentelor Panama Papers, Kosov a fost beneficiarul a şase companii, toate înregistrate în Insulele Virgine Britanice. Şi având în vedere antecedentele familiei sale, probabil că Nikolai Kosov să aibă legături bune cu SVR, agenţia de informaţii externe a Rusiei, notează  notează hungarianspectrum.org. 
 
Prin mutarea sediului BII de la Moscova la Budapesta, Putin ar urmări evitarea sancţiunilor la care este supusă Rusia de către SUA şi UE după anexarea Peninsului Crimeaa, iar Viktor Orban, finanţarea proiectelor care nu sunt eligibile la UE. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: