Criza energiei, agravată de haos decizional. Experţii spun că noile măsuri nu rezolvă scumpirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curent bani energie electrica

Guvernul încearcă de câteva zile să găsească soluţii pentru rezolvarea crizei energiei, anunţând modificări ale legislaţiei şi sancţiuni pentru furnizori, în timp ce experţii spun că nu astfel se va rezolva problema.

Măsurile de sprijin anunţate recent de Executiv, menite să vină în sprijinul populaţiei şi a firmelor afectate de scumpirea energiei, nu vor rezolva problema preţurilor din prezent, susţin specialiştii din domeniu, precizând că schema anunţată de Guvern – reducerea TVA de la 19% la 5 şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum – se vor aplica de la 1 aprilie pentru populaţie şi de la 1 februarie pentru companii.

În opinia specialiştilor, legea prin care se plafonează preţurile şi se compensează facturile ar trebui păstrată aşa cum este, fiind nevoie doar de redimensionarea parametrilor.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că legile plafonării şi compensării au fost făcute prost şi că plafonul impus pentru consum este de 2,4 ori mai mare decât consumul mediu lunar, ceea ce face să existe extrem de puţini beneficiari.

„Legea ar trebui păstrată aşa cum este, pentru a se evita pierderea timpului cu procesele legislative şi schimbarea doar a celor două valori: preţul plafonat al gazelor la un nivel de 200 lei/MWh şi plafonul până la care se acordă compensaţia la un nivel de 400 mc/lună ar aduce  într-adevăr la o scădere a facturilor faţă de nivelul facturilor la gaze care vor veni în această iarnă cu tot cu prevederile actualei legi a plafonării. Această abordare ar permite ca printr-o ordonanţă de urgenţă să se aplice aceste prevederi din 15 ianuarie 2022, permiţând populaţiei să beneficieze de facturi reduse pentru a doua parte a iernii 2021/2022”, a spus joi Chisăliţă.

În ce priveşte afirmaţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, potrivit căruia niciun consumator nu va fi debranşat şi nici penalizat pentru că nu a plătit la timp facturile, considerându-le mult prea mari având în vedere că ar fi trebuit să fie compensate, preşedintele AEI consideră că ar trebui respectate prevederile contractuale, inclusiv debraşnarea consumatorului după 60 de zile de la scadenţa facturii. 

Retragerea facturilor fără plafonare, neperceperea penalităţilor pentru aceste facturi şi nedeconectarea consumatorilor care nu le-au plătit sunt, în opinia lui Dumitru Chisăliţă, „doar modalitate de a trage de timp şi de evitare a rezolvării adevăratei probleme, reducerea facturilor mari la gaze primite de români datorită unor legi defectuoase”.

Răzvan Nicolescu: 65-70% din scumpire ajunge la stat

În tot acest scandal, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, spune că 65-70% din scumpirea energiei ajunge în bugetul de stat şi că statul ar trebui să găsească soluţii să returneze banii populaţiei, sub formă de vouchere sau alte metode viabile.

„Sunt creşteri de preţuri care se duc în proporţie de 65%-70% în bugetul de stat, direct sau indirect. La gaze naturale, toate creşterile de preţuri sunt suprataxate. Banii nu mai ajung la companii, se duc direct ca suprataxă la bugetul de stat. Orice sumă care depăşeşte 45 lei/megawatt se duce direct la buget. Trebuie ca aceşti bani să fie daţi integral înapoi de stat printr-un sistem simplu şi lipsit de birocraţie. Pot fi vouchere, pot fi scutiri de TVA, ajutoare directe de la stat sau un alt sistem care să funcţioneze. Ajutorul de stat trebuie dat diferenţiat, în funcţie de nevoi, iar agenţii economici nu trebuie uitaţi”, a spus Nicolescu.

Măsuri de sprijin şi sancţiuni 

În ultimele zile, atât premierul Nicolae Ciucă, cât şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunţat o serie de măsuri ce vor fi luate în cazul populaţiei începând cu data de 1 aprilie (când vor expira actualele prevederi privind plafonarea şi compensarea) şi de la data de 1 februarie pentru firmele afectate de scumpirea energiei.

Astfel, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh  vor beneficia de o  nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum.

Pe lângă aceste propuneri, aşteptate să fie aprobate într-o şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare, ministrul Virgil Popescu a afirmat că facturile vor fi refăcute şi nimeni nu va fi debranşat. „Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranşări, nu doar pentru consumatorii vulnerabili, care sunt protejaţi, ci şi pentru restul consumatorilor. Legea acţionează până la finalizarea tuturor regularizărilor şi până când se va reface factura nu percepi penalităţi. Asta e evident”, a spus ministrul. „Lucrăm la un act normativ care ne-ar permite să dăm amenzi ca procent din cifra de afaceri”, a adăugat Popescu referindu-se la furnizorii care au încălcat legea. 

ANPC şi ANRE au demarat controalele

Preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, a anunţat că au fost verificate 37 de firme din domeniul energiei, constatându-se că doi mari operatori nu au emis facturi compensate.

„Doi mari operatori economici au emis facturi pe noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor, menţionând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA. Controalele se vor intensifica în toată ţara la absolut toţi furnizorii. Firmele care au încălcat legea pot fi amendate cu 50.000 de lei”, a spus şeful ANPC.

Surse din piaţă spun că unul dintre cei doi operatori care au emis facturi fără compensare şi plafonare este Electrica Furnizare SA, companie la care statul deţine aproape 49% din acţiuni. De altfel, Electrica Furnizare şi-a anunţat clienţii în 7 ianuarie că le va acorda retroactiv şi integral facilităţile prevăzute de lege privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, după ce anterior a trimis facturile aferente lunii noiembrie fără a le include.

Anterior, şi ANRE anunţase că a demarat controale la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale pentru a vedea dacă şi cum au aplicat legea privind plafonarea preţurilor la gaze şi compensarea facturilor la energie.

Ultimul anunţ pe această temă a venit din partea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a spus că i-a cerut procurorului general al României, Gabriela Scutea, să ancheteze posibile infracţiuni comise în contextul crizei energiei şi al majorării preţului facturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite