Condiţiile în care restaurantele ar putea fi deschise la 1 septembrie. Ce au cerut patronii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Dragoş Petrescu, preşedintele HORA a declarat la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii Guvernului că speră ca restaurantele să se deschidă la interior la data de 1 septembrie, aşa cum a declarat în ultimele două zile premierul Ludovic Orban.

Principalele revendicări ale reprezentanţilor restaurantelor sunt următoarele:

6 persoane la aceeaşi masă

activitatea la interior să fie trestrânsă la 50%

Membrii HORA au solicitat şi penalizări pentru cei care nu rfespectă măsurile de siguranţă, care ar putea ajunge şi la suspendarea actitiăţii.

Rămâne de văzut dacă solicitările HoReCa vor fi aprobate de CNSU.

`​Am solicitat să deschidem la 1 septembrie. Avem 400.000 de angajaţi cu slujbele în pericol. Vor fi excepţii punctuale acolo unde nivelul pandemiei nu este ţinut sub control. Cu toţii am subliniat că e important să se re-deschidă restaurantele. Aşteptăm decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de mâine şi care din propunerile noastre privind regulamentul vor fi acceptate. Noi am propus ca la interior să fie o masă ocupata şi alta liberă. Utilizarea maximă a restaurantelor va fi astfel de 50%. În funcţie de conditţile viitoare vom veni cu noi propuneri”, a spus miercuri Dragoş Petrescu, preşedintele HORA, la ieşirea de la întâlnirea cu premierul.

„Vor fi reguli stricte cu privire la purtarea măştii. Penalizarile vor merge pana la suspendarea activităţii pentru cei care nu respectă regulile. Se va purta mască la fel ca în orice restaurant european. Când intri în restaurant, porţi mască. Atunci când te pui la masă, poţi să o scoţi. Când mergi la toaletă, îţi pui mască. Industria îşi doreşte să funcţioneze sub restricţii, fără să punem în pericol sănătatea clienţilor”, a mai spus Petrescu.

Orban: Nu toate restaurantele se vor deschide în septembrie

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că există o propunere ca restaurantele să nu fie deschise peste tot şi anume în zonele unde există un anumit număr de cazuri de COVID-19.

„Vom avea discuţie despre reluarea activităţii în anumite spaţii închise, în teatre, cinematografe. De asemenea, reluarea activităţii restaurante în spaţii închise. Nu pot să vă spun care va fi decizia finală. Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde este un anumit nivel de cazuri pe o perioadă de 14 zile.

Mâine vom avea o întâlnire la ora 15.00 şi cu reprezentaţii industriei ospitalităţii care a fost solicitată de cele patru organizaţii din domeniu. Vom ţine cont de punctul lor de vedere, astfel încât să poată fi reluarea activităţii culturale şi a activităţii în spaţii închise de tip restaurant”, a completat Orban.

Şeful Executivului a precizat luni că cel mai probabil de la 1 septembrie ar putea fi deschise restaurantele, dar în anumite condiţii.

Un proiect de act normativ care prevede deschiderea restaurantelor şi barurilor în interior a fost depus recent la Camera Deputaţilor, iniţiatorul cerând adoptarea de urgenţă în scopul salvării industriei HoReCa de la faliment.

    ”După ce am stat de vorbă cu mai mulţi proprietari de hoteluri, baruri şi restaurante din judeţul Bistriţa-Năsăud, am depus la Parlament o iniţiativă legislativă care vine în ajutorul celor din industria HORECA. Este o industrie profund afectată de măsurile luate de Guvern pentru limitarea efectelor pandemiei de coronavirus. O parte din antreprenorii din domeniu sunt la un pas de faliment, iar cifrele lor de afaceri s-au prăbuşit. Toţi îşi doresc o gură de oxigen. Prin iniţiativă legislativă, am propus redeschiderea acelor restaurante, baruri, unităţi de alimentaţie publică care au spaţii special amenajate în acest scop în interior – cu păstrarea unor condiţii igienico-sanitare minime, cum ar fi: distanţă minimă de 2 metri între mese, maxim 4 persoane la o masă şi departajarea spaţiului comun prin panouri de separare între mese”, a declarat deputatul Ionuţ Simionca.

În opinia parlamentarului, această reglementare trebuie să fie adoptată cât mai repede în Parlament. În caz contrar, industria HoReCa ar avea mult de suferit.

”Cred că această reglementare trebuie să fie adoptată cât mai repede în Parlament, altfel punem industria pe butuci şi mii de oameni din judeţul nostru vor rămâne din toamnă fără locuri de muncă”, a mai adăugat Simionca.

În prezent, prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise, între orele 6 şi 24, la terasale din exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Proiectul de lege iniţiat de PMP prevede exceptarea de la interdicţia consumului alimentelor în interiorul restaurantelor şi celorlalte localuri publice în anumite condiţii.

Potrivit proiectului, interdicţia ”nu se aplică în cazul operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea maximum patru persoane la o masă, precum şi departajarea spaţiului comun prin panouri separatoare între mese”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite