Câţi bani suportă statul din facturile la gaze şi electricitate. Ce, cui şi pentru ce perioadă va plăti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Facturile românilor la energie electrică şi gaze naturale vor fi compensate fie în cuantum fix, fie procentual, potrivit explicaţiilor date de guvernanţi şi specialişti în energie.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, compensaţiile la energie electrică se vor acorda în cuantum fix de 18 bani/kWh, românilor care au un consum lunar cuprins între 30 şi 200 de kWh.

Ministrul a arătat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh. De această măsură nu vor beneficia cei care se încadrează la Legea consumatorilor vulnerabili.

Factura la gaze, compensată în proporţie de 25%

La gaze, factura va scădea cu 25%, iar de această măsură vor beneficia două treimi din gospodăriile din România, a spus ministrul Energiei.

„2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură. La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe MWh, mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii”, a completat el. 

Furnizorii vor trece aceste discounturi în factură.

„Ce trebuie să înţeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea (pe factură – n. red.) în funcţie de consumul pe care îl au”, a spus ministrul.

El a adăugat că nu se va mai ţine cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au şi un venit mediu.

Pe ce perioadă se acordă subvenţiile

„Având în vedere situaţia din sistemul energetic naţional determinată de creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri pentru populaţia României, este necesară reglementarea unui mecanism de compensare pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022, astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către consumatorul casnic să nu conducă către sărăcie energetică; Întrucât menţinerea unui nivel de trai al populaţiei care să suporte costurile minime ale subzistenţei include şi creearea condiţiilor de suportabilitate a utilităţilor aferente locuinţei, iar acest deziderat nu poate fi atins în condiţiile actuale ale creşterilor majore ale preţurilor la facturile de energie electrică şi gaze naturale”, arată proiectul de ordonanţă.

Astfel, pentru sprijinirea consumatorilor casnici în sezonul rece 2021-2022 se stabileşte o schema de acordare a unei subvenţii lunare pentru plata preţului final aferent consumului de energie electrice şi gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022, diferenţa de preţ final acordată drept subvenţie urmând a fi suportată de la bugetul de stat, prin compensări ale furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale.

Mecanismul de compensare se va aplica de la 1 noiembrie, iar Ordonanţa de Urgenţă care va aproba această schemă de compensare va fi aprobată în maximum două săptămână.

Tarifele de transport, distribuţie, cogenerare nu se compensează

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a spus că mecanismul de compensare propus de Guvern se aplică doar preţului energiei, nu şi tarifelor de reţea şi distribuţie, care reprezintă cca 12% din totalul facturii.

„Vorbim doar de preţul energiei, pentru că la acest preţ al energiei, al mărfii în sine, se mai adaugă nişte taxe: tarife de reţea, de distribuţie, de transport, acciza în cazul anumitor consumatori, contribuţia de cogenerare, contribuţia pentru certificate verzi, care din total facturii reprezintă undeva la 12% - nu este de neglijat - şi bineînţeles TVA.

Nu ştim dacă acestea vor scădea, pe lângă această compensare, pentru că această compensare se plăteşte de la bugetul de stat. Dacă pe lângă această măsură de compensare de la bugetul de stat se ia şi măsura eliminării unor taxe cum ar fi TVA-ul sau acciza, bineînţeles că acestea se adaugă (la scăderea facturii n.r.)", a subliniat Zoltan Nagy-Bege.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna iulie din acesta an energia electrică era cu 25% mai scumpă decât în iulie 2020, iar gazele cu 20%.

Citeşte şi:

De când se aplică, ce prevede Legea consumatorului vulnerabil şi câţi bani pot primi românii ca ajutor de încălzire sau pentru plata facturilor la energie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite