Blestemul energiei ieftine: Cum a ajuns Alro să cumpere cea mai scumpă electricitate din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai mulţi ani de lobby, scandaluri, stenograme şi anchete pe tema faptului că Alro are acces la energia ieftină produsă de Hidroelectrica, toată situaţia se întoarce acum împotriva companiei din Slatina. Faptul că depinde aproape în totalitate de energia hidro a determinat Alro să-şi reducă producţia cu circa 10%, din cauza secetei, şi să cumpere cea mai scumpă electricitate din piaţă, la un preţ mai mult decât du

Luna trecută, după ce debitul Dunării a scăzut la cote alarmante, iar lacurile de acumulare nu mai aveau destulă apă pentru centrale, Hidroelectrica a invocat clauza de forţă majoră din contractele sale, majoritatea (70%) fiind cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi din energie".

Cel mai mare contract, de 3 TWh anual (6% din consumul întregii ţări), este cu producătorul de aluminiu Alro Slatina - cel mai mare consumator de electricitate din ţară.

S-au evaporat 7 milioane de dolari

Astfel că Alro a fost nevoită să-şi reducă producţia de aluminiu cu circa 10%, după ce Hidroelectrica a micşorat livrările la jumătate din cauza secetei, a anunţat astăzi Gheorghe Dobra, CEO al Alro şi al grupului Vimetco, din care face parte compania.

„Iniţial, Hidroelectrica a zis că va livra 63% din energia din contracte, dar de fapt a mai livrat doar 40-50%. Am încercat să cumpărăm energie de pe bursa OPCOM (de pe Piaţa Contractelor Bilateriale - n.r.), nu ne-a dat nimeni. Nici pe Piaţa pentru Ziua Următoare n-am găsit şi a trebuit să cumpărăm de pe Piaţa de Echilibrare, unde preţul energiei este foarte mare", a spus Dobra.

"Din cauza acestui lucru s-au evaporat 7 milioane de dolari", a adăugat el.

Situaţia va continua cel puţin până la finele anului şi combinatul ar putea reduce şi mai mult producţia.

„Vom încerca să exportăm cantitatea de alumină pe care nu o mai putem procesa la Alro, dar nu va fi uşor, în contextul internaţional. Încă nu se ştie dacă e criză sau nu, dar, după cum arată piaţa externă, pare a fi criză", a mai spus directorul general al Alro.

Alro îşi primeşte acum pedeapsa

La rândul său, Marian Năstase, director financiar, a arătat că Alro este nevoită să achiziţioneze acum circa 40% din energie de pe Piaţa de Echilibrare, platformă unde cumpără sau vând electricitate cei care şi-au ratat progrnoza de consum şi au surplus sau deficit, iar preţul pe care îl vor plăti pentru aceste cantităţi se va vedea abia peste două luni, conform regulilor pieţei.

„Forţa majoră va dura până la 31 decembrie. Suntem foarte stresaţi, pentru că trebuie să cumpărăm energie de pe Piaţa de Echilibrare şi vom vedea abia peste două luni la ce preţ am luat-o. Pe Piaţa de Echilibare practic eşti penalizat, eşti fluierat. Sincer, nu înţeleg de ce se întâmplă asta. Dacă eu merg pe şosea cu 60 de kilometri la oră, de ce mă împingi pe trotuar ca să iau amendă?", s-a întrebat Năstase.

Însă Alro este în această situaţie tocmai pentru că a ţinut neapărat să aibă contract direct, pentru o cantitate mare de energie, cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producător din ţară. Iar Hidroelectrica are acum mari probleme din lipsa apei.

Dacă Alro ar fi avut un contract cu un producător de energie pe cărbune, cu un complex energetic de pildă, acum nu ar fi fost în stadiul în care este nevoită să cumpere energie de pe cea mai scumpă platformă a bursei de energie.

Alro cumpără acum de două ori mai scump

Astăzi, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, preţul energiei era de 234 de lei pe MWh, iar, de regulă, pe piaţa de echilibrare preţul este cu 50-70 de lei mai mare.

Spre comparaţie, tariful plătit de Alro pentru energia cumpărată de Hidroelectrica variază în funcţie de cotaţiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra. La cotaţia de astăzi a aluminiului, preţul plătit de Alro pentru energia hidro este de circa 115 lei pe MWh, potrivit calculelor „Adevărul", mai puţin de jumătate faţă de 280 de lei pe MWh, cu cât este nevoită să cumpere Alro de pe Piaţa de Echilibrare.

Chiar şi cei mai scumpi producători de cărbune din ţară, Deva şi Paroşeni, au un preţ mai mic, de circa 220-230 de lei pe MWh.

Concluzia: Faptul că Guvernul a adoptat un memorandum în 2010 prin care industria aluminiului a fost declarată domeniu prioritar, toate scandalurile de-a lungul ultimilor cinci-şase ani pe această temă, declaraţiile preşedintelui Băsescu, stenogramele cu Stolojan şi Dorin Cocoş, bileţelele pentru ministrul Codruţ Şereş, valiza cu milioane de euro care s-a plimbat pe la Ministerul Economiei - toate acestea au fost degeaba şi nu îl ajută cu absolut nimic pe cel mai mare consumator de energie al ţării în momentul în care din cer nu cade suficientă apă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite