Asociaţie: Prin Legea consumatorului vulnerabil, cei mai săraci energetic vor primi mai puţini bani decât cei cu venituri mai ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prin Legea consumatorului vulnerabil cei mai săraci energetic vor primii mai puţini bani decât cei cu venituri mai ridicate, consideră Dumitru Chisîliţă, preşedintele Asociaţiei Energie Inteligentă, dovedindu-şi afirmaţia cu calcule.

„Creşterea preţului la gaze şi energie electrică, a fost prezentat ca fiind rezolvată odată cu Legea Consumatorului Vulnerabil. În spaţiul public a fost rostogolită acestă speranţă, consumatorii fiind amăgiţi (încă o dată) cu soluţia miraculoasă identificată: Legea Consumatorilor Vulnerabili. Aceasta este absolut necesară, doar că se adresează, unei minorităţi de consumatori care se găsesc într-o avansată sărăcie energetică. Timid, în plină răcire accentuată a vremii, a apărut un proiect de lege privind subvenţionare a unei părţi din factura de energie electrică şi gaze naturale”, precizează Dumitru Chisăliţă în analiza pe care o prezentăm în continuare:.

Analizând exclsiv din perspectiva ajutoarelor băneşti cele două legi, ne găsim în situaţia în care români cei mai săraci energetic vor primii mai puţini bani decât cei cu venituri mai ridicate. 

tabel 1

Majoritatea consumatorilor vulnerabili din România se găsesc în intervalul indicat cu roşu în tabel, adică urmează să primească între 25-100 lei pe lună ajutoare băneşti conform Legii Consumatorului Vulnerabil, ceea ce le acoperă în medie, între 3-11% din facturile de gaze pentru o casă şi între 6-23% din facturile de gaze pentru un apartament cu 2 camere. De precizat că aceştia urmează să achite în iarnă cca. 880 lei/lună (în plus cca. 360 lei/lună faţă de anul 2020) pentru factura de gaz la o casă şi cca. 440 lei/lună (în plus cca. 180 lei/lună faţă de anul 2020) pentru factura de gaz la un apartament.

În conformitate cu proiectul de OUG privind subvenţionarea consumatorilor de gaze, alţii decât cei vulnerabili, acestora li se va achita 25% din contravaloarea facturii de gaze (exclusiv TVA), ceea ce face ca un consumator de gaze, indiferent de cât câştigă, să beneficieze de situaţia în care locuieşte într-o casă, de cca 220 lei/lună sau cca 110 lei/lună dacă locuieşte într-un apartament de 2 camere.

Spre exemplificare:

Dacă luăm un consumator format dintr-o singură persoană nevulnerabilă, în accepţiunea legii, care locuieşte într-o casă, care câştigă salariul mediu net în România (în luna iulie 2021, salariul mediu net a fost de 3545 lei/lună), acesta urmează să beneficieze de o subvenţie de 220 lei/lună, respectiv să achite cca. 660 lei/lună pentru gazele naturale, astfel costul cu gazele ar reprezenta cca.18,6% din căştigurile sale lunare.

Dacă luăm un consumator format dintr-o singură persoană vulnerabilă în accepţiunea legii, care locuieşte într-o casă, care câştigă salariul net de 1050 lei/lună în România, acesta urmează să beneficieze de o subvenţie de 75 lei/lună, respectiv să achite cca. 805 lei/lună pentru gazele naturale, astfel costul cu gazele ar reprezenta cca.76,6% din căştigurile sale lunare.

În acelaşi timp cu cât consumatorul deţine o casă mai mare, cu atât mai favorabilă îi este proiectul de lege de subvenţionare a facturii la gaze:

tabel 2 si 3

Astfel, se impune o analiză antentă a acestei abordări astfel încât să se ajungă ca de acest efort să beneficieze consumatorii care întradevăr au nevoie de aceşti bani (fără a stimula risipa) şi să nu fie doar un alt mod de a alimenta profiturile unor furnizori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite