48% din datoria României este deţinută de persoane din afara ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura de un milion de euro în bancnote false de 50 şi 500 de euro

O statistică publicată vineri de Eurostat arată că aproape jumătate din datoria României este deţinută de nerezidenţi, procent asemănător cu al Germaniei.

48,5% din datoria guvernamentală a României era deţinută anul trecut de nerezidenţi, în timp ce corporaţiile financiare deţineau 48,7% şi entităţile rezidente nefinanciare 2,7%, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

La sfârşitul trimestrului patru din 2017, datoria guvernamentală a României se situa la 300,7 miliarde de lei, sau 35% din PIB, în scădere cu 0,4 puncte procentuale de la 35,5% din PIB, în precedentele trei luni.

Potrivit datelor Eurostat, într-o situaţie asemănătoare se află şi Germania, cu 49,5% din datoria guvernamentală deţinută anul trecut de nerezidenţi, în timp ce corporaţiile financiare deţineau 48,6% şi entităţile rezidente nefinanciare 1,9. La sfârşitul trimestrului patru din 2017, datoria guvernamentală a Germaniei reprezenta 64,1 % din PIB.

Imagine indisponibilă

Dintre statele membre pentru care există date disponibile, ponderea datoriei publice deţinută de nerezidenţi în 2017 a fost cea mai mare în Cipru (82%), urmată de Lituania (73%), Letonia (68%), Finlanda, Austria şi Slovenia (toate 67%). 

În schimb, cea mai mare parte a datoriilor deţinute de sectorul rezidenţial al societăţilor financiare a fost înregistrată în Suedia şi Danemarca (ambele 69%), faţă de Ţările de Jos, Malta şi Italia (toate cele 62%).

În general, în întreaga UE, mai puţin de 10% din datorii au fost deţinute de sectoarele nefinanciare rezidente (nefinanciare) corporaţii, gospodării şi instituţii fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei), cu excepţiile notabile ale Maltei (26%), Ungaria (20%), Portugalia (13%) şi Irlanda (11%).

Cotele maxime ale scadenţei iniţiale pe termen scurt în Suedia, Ungaria şi Portugalia

Cu aproape 25% din datoria publică totală având un termen mai mic de un an, Suedia a înregistrat cea mai mare proporţie a scadenţelor iniţiale pe termen scurt ale datoriei între statele membre în 2017, înaintea Ungariei (18%) şi a Portugaliei (17%). Italia (13%), Danemarca (11%), Finlanda şi Franţa (ambele 10%) au înregistrat, de asemenea, acţiuni pe termen scurt datorie în jurul sau peste 10%. 

La polul opus, aproape toată datoriile făcute de Bulgaria, Lituania, Polonia şi Slovacia erau pe termen lung.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite