Statul susţine în secret termocentralele falite. De luni, 15 aprilie, acestea vor avea acces prioritar şi garantat în sistemul energetic naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul acordă prioritate de acces în sistemul energetic centralelor Hunedoara şi Oltenia, înaintea producătorilor hidro sau nuclear. Normativul a apărut fără consultarea prealabilă a partenerilor.

Pentru asigurarea alimentării în flux continuu cu energie electrică, în condiţiile în care consumatorii sunt diferiţi şi nu utilizează în mod constant energia, pe piaţa de profil oferta trebuie să fie în fiecare moment egală cu cererea. Să nu circule, în sistem, nici mai multă, nici mai puţină energie decât se consumă efectiv.
De cealaltă parte, şi producătorii sunt diferiţi, au tarife proprii în funcţie de caracteristicile tehnice (hidro e cel mai ieftin, termo – cel mai scump), dar ei nu pot intra oricum în fluxul energetic, din cauza diferenţelor dintre consumatori. Pentru „împăcarea“ tuturor participanţilor la piaţă, atât din punctul de vedere tehnologic, cât şi al tarifelor, a fost creată bursa de energie şi dispecerul naţional OPCOM, care coordonează conectarea/deconectarea producătorilor în funcţie de comportamentul consumatorilor.

O intervenţie neanunţată

Din punctul de vedere al consumatorilor, ideal este ca sursele hidro şi nuclear să asigure toată cantitatea de energie necesară, pentru că acestea sunt şi cele mai ieftine (între timp, au apărut şi centralele eoliene, care câştigă tot mai mult teren). Dar adesea au loc consumuri suplimentare, şi atunci trebuie conectate şi sursele termo, care sunt mai scumpe.

Ei bine, exact aici a intervenit Guvernul, adoptând săptămâna trecută o Hotărâre prin care acordă prioritate maximă la intrarea în sistemul energetic pentru sursele termo, în detrimentul celorlalte. Şi nu a oricăror surse termo, ci a centralelor de la Deva (Hunedoara) şi din Oltenia, ale căror costuri sunt printre cele mai mari.

Normativul, despre care toţi specialiştii din sistemul energetic spun că a apărut peste noapte, fără nicio consultare prealabilă, stabileşte că „se acordă acces garantat în reţea care să asigure funcţionarea continuă la putere medie electrică“ pentru 500 MW şi 700 MW din Hunedoara (Deva), respectiv Oltenia. Acces garantat înseamnă că, dacă Oltenia şi Hunedoara îşi găsesc clienţi, pentru energia contractată şi vândută, Transelectrica şi dispecerul naţional le garantează preluarea energiei în reţea. Altfel spus, megawattul scump de la termo are prioritate în faţa celui ieftin, de la hidro sau nuclear – asta a decis Guvernul, fără să se consulte cu nimeni.

Vinovatul de serviciu: consumatorul

„Pentru variaţii care nu se pot regla de fiecare dată, dispecerul Transelectrica funcţionează ca un soi de broker între cei care pot rezolva problema şi cei care o cauzează. Îi pune pe producători (dar şi pe unii consumatori) să facă oferte: cât pot reduce sau creşte producţia (respectiv consumul) de energie, cât de repede (unii pot în câteva minute, alţii doar în ore), dar şi la ce preţuri. Aceştia fac oferte în perechi preţ/cantitate, pe care Transelectrica le centralizează şi le ordonează, alegând cea mai bună opţiune. De regulă, cumpără cea mai ieftină energie din această piaţă. După care Transelectrica le cere celor responsabili cu dezechilibrul să plătească ei (adică cine a consumat mai mult decât a contractat), Transelectrica nefăcând profit din asta. Ei, ce zice acum HG-ul? Transelectrica nu mai are voie să aleagă cea mai bună opţiune, ci energia de echilibrare oferită de Hunedoara şi Oltenia, înaintea celorlalţi mai eficienţi şi mai ieftini“, explică, într-un studiu dat ieri publicităţii, specialiştii de la Expert Forum.

Otilia Nuţu, analist de politici publice în cadrul Expert Forum, arată că, de acum, Transelectrica nu mai are voie să cumpere cea mai ieftină rezervă ci rezervele pe care le oferă Hunedoara şi Oltenia.

Hidroelectrica, în dezavantaj

„Cel mai mult are de suferit Hidroelectrica şi, desigur, cine plăteşte mai mult, adică noi, toţi consumatorii. HG-ul introduce distorsiuni semnificative în piaţa voluntară de energie (OPCOM în principal), în piaţa de echilibrare, dar şi în piaţa de rezerve, pentru a întreţine companii care nu pot supravieţui singure în cele trei pieţe“, notează Otilia Nuţu.

Analistul Expert Forum a precizat că propunerea de HG „nu a fost discutată înainte, nu vine ca urmare a unei analize din care să rezulte că este o soluţie a unei probleme şi, în general, a fost ţinută în cel mai strict secret faţă de toată lumea şi înainte, şi după aprobare“.
„De curiozitate, se întreabă autoarea studiului, o fi întrebat cineva pe la Consiliul Concurenţei ce părere are despre această nouă găselniţă?“

Normativul introduce distorsiuni semnificative în pieţele de energie pentru a întreţine companii care nu pot supravieţui singure. Otilia Nuţu analist Expert Forum
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite