Statul se contrează cu Rompetrol pe fondul de investiţii de un miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, a spus la Adevărul Live că încă negociază cu Rompetrol în ce vor fi investiţi banii din fondul ce urmează să fie înfiinţat    FOTO Florin Şuler
Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, a spus la Adevărul Live că încă negociază cu Rompetrol în ce vor fi investiţi banii din fondul ce urmează să fie înfiinţat    FOTO Florin Şuler

Statul vrea ca fondul de un miliard de dolari ce va fi constituit împreună cu Rompetrol să realizeze investiţii în extinderea depozitelor de gaze naturale sau într-un combinat chimic, în vreme ce kazahii au propus cumpărarea de benzinării şi construirea unei termocentrale la Petromidia.

Dacă în urmă cu un an statul ajungea la un acord cu Rompetrol privind stingerea litigiilor cauzate de datoria de 600 de milioane de dolari a grupului către bugetul de stat, autorităţile se contrazic acum cu kazahii în ce ar trebui să investească banii fondul de investiţii de un miliard de dolari.

Memorandumul convenit de Guvern cu Rompetrol prevede achiziţia unui pachet de 26,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare pentru 200 de milioane de dolari şi înfiinţarea unui fond de investiţii care să aibă proiecte de până la un miliard de dolari.

Rompetrol a anunţat deja public în ce ar dori să investească, respectiv extinderea reţelei de benzinării şi o centrală pe cogenerare pe platforma de la Năvodari, proiecte care totalizează 350 de milioane de dolari. Din această sumă, pentru benzinării ar fi folosiţi 200 de milioane de dolari, în vreme ce termocentrala de la Petromidia ar costa 150 de milioane de dolari.

Mai întâi fondul, apoi licitaţia

Numai că Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, spune că Rompetrol a propus cumpărarea de benzinării deja construite, idee respinsă din start de către stat. Autorităţile vor ca investiţiile făcute de acest fond să genereze noi locuri de muncă, valoare adăugată în economie şi profit. Mai mult, Nicolescu spune că fondul ar trebui să fie constituit înainte ca statul să scoată la licitaţie pachetul de acţiuni de 26,6% şi că Rompetrol are obligaţia de a face acest fond chiar dacă vor pierde licitaţia în faţa unui competitor.

„În primul rând suntem preocupaţi de crearea acelui fond de investiţii, care  secvenţial trebuie să se producă înainte de transferul de acţiuni, de până la un miliard de dolari, bani care trebuie investiţi în România. Suntem în faza în care să selectăm consultantul juridic pentru crearea acestui fond de investiţii. Am discutat cu cei de la Rompetrol o serie de proiecte. Ei au făcut nişte propuneri, pe unele le-am respins din start. Una dintre propunerile respinse a vizat achiziţionarea de benzinării deja construite în România, cu care noi clar nu putem să fim de acord pentru că nu generează niciun fel de valoare adăugată importantă pentru economia românească cumpărând ceva ce deja e construit. 

Ne dorim ca aceste investiţii să genereze un efect multiplicator important pentru economie, să creeze locuri de muncă, să genereze taxe suplimentare la bugetul de stat şi să genereze şi o rentabilitate ulterioară realizării investiţiei. Deci achiziţia de benzinării deja construite nu îndeplinea nici criteriul de a genera factor multiplicator pentru economie şi nici criteriul de a avea o rentabilitate care să ne dea pe toţi pe spate“, a declarat Nicolescu, la Adevărul Live.

În ce vrea statul să fie băgaţi banii

În schimb, Guvernul doreşte ca fondul să investească în extinderea depozitelor de gaze din ţara noastră sau în realizarea unui combinat de îngrăşăminte chimice în Dobrogea, pentru gazele din Marea Neagră.

„Am avansat şi noi câteva idei, una dintre acestea viza posibilitatea unor investiţii realizate în infrastructură strategică în România, şi mă refer la creşterea capacităţii de stocare pentru gaze naturale şi creşterea performanţei stocurilor. Noi avem o problemă: încă suntem pe ciclul jumătate de an injectăm şi jumătate de an extragem. Ţările care au investit bani mai mulţi pot să facă injecţie şi extracţie în acelaşi timp, fapt care creează o mai bună funcţionare a pieţei de gaz natural, creează premisele unei concurenţe mai bune şi preţuri mai mici pentru consumatori. 

O a doua idee pe care am avansat-o şi care trebuie să facă obiectul unui studiu de fezabilitate: pornind de la ideea că România va avea mai mult gaz decât consum atunci când o să începem producţia în Marea Neagră şi pornind de la dorinţa noastră de a crea valoare adăugată pentru economia românească, am sugerat o analiză privind oportunitatea construirii unui combinat chimic, petrochimic în zona Dobrogea pornind de la trendul creşterii producţiei de gaz natural, care ar putea să apară în 2020“, a spus Nicolescu.

Aprobare în Guvern

Ministrul a mai completat că fondul va fi înfiinţat când vor fi îndeplinite toate aceste proceduri judiciare şi că, la final, trebuie să treacă printr-o procedură de avizare guvernamentală.

„După ce vom înfiinţa fondul vom face această licitaţie de transfer de acţiuni. Până acum nu s-a transferat nicio acţiune. Iar procedura de licitaţie se va face transparent şi competitiv, la care ne-am dori să participe cât mai mulţi competitori şi să obţinem un preţ cât mai bun. E adevărat că în înţelegerea care există cu Rompetrol ei sunt obligaţi să cumpere acest pachet de acţiuni la un preţ de 200 de milioane de dolari“, a mai spus el.

KMG Internaţional, fostul Rompetrol Group, nu a răspuns solicitării de transmitere a unui punct de vedere.

Statul român a ajuns acţionar cu 44% din titlurile Petromidia, după conversia unei creanţe de 603 milioane de dolari în acţiuni.

„Campionatul hoţiilor la RAAN“

Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), aflată în insolvenţă, nu plăteşte acum salariile angajaţilor, deşi are bani mai mult decât suficienţi în conturi pentru că administratorul judiciar vrea să plătească bani creditorilor şi, deci, să-şi ia un comision din această sumă, a mai acuzat Răzvan Nicolescu. El a spus că în curând creditorii regiei vor face o analiză a performanţelor administratorului judiciar. „Dacă s-ar face un campionat al hoţiilor, atunci RAAN ar concura pentru primul loc“, a mai completat ministrul. El a spus că a trimis recent Parchetului un raport al Corpului de Control care arăta prejudicii de 20 de milioane de lei la achiziţia de certificate de dioxid de carbon.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite