Statul a decis să cheltuie şi mai mult. Ce este deficitul bugetar şi ce înseamnă dacă acesta creşte în urma rectificării bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lupa bani euro calculator

Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an prevede suplimentarea considerabilă a fondurilor Ministerului Muncii şi Sănătăţii, şi reducerea simultană a sumelor altor ministere.

Execuţia bugetului general consolidat în primele zece luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 47,98 mld lei (4,03% din PIB) în scădere faţă de deficitul de 74,04 mld lei (7,01% din PIB) înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020, potrivit unei ultime informări a Ministerului Finanţelor de joi, 25 noiembrie.

Ce înseamnă acest deficit şi cum poate fi explicată o posibilă creştere acestuia în urma rectificării bugetare au răspuns pentru „Adevărul” experţii PwC:

”Diferenţa dintre sumele pe care statul le colectează, în principal din taxe, impozite, contribuţii sociale, dar şi alte surse, şi sumele pe care le cheltuieşte reprezintă soldul bugetar. Atunci când sumele cheltuite sunt mai mari decât cele colectate soldul este negativ, adică un deficit (o lipsă)”, au explicat experţii PwC. 

„Dacă deficitul creşte în urma unei rectificări bugetare înseamnă că statul a decis să cheltuiască mai mult decât îşi propusese prin legea bugetului. 

Deficitul este calculat atât ca sumă netă, cât şi ca procent din PIB. Deci poate creşte ca suma netă, dar să rămână la fel ca procent din PIB, dacă PIB se estimează că va creşte mai mult decât s-a crezut la momentul realizării legii bugetului. Este de menţionat că legea bugetului (actul normativ prin care se aprobă bugetul pentru anul următor) este elaborată pe baza unor indicatori macroeconomici estimaţi. Aceştia sunt revizuiţi ulterior, în funcţie de ceea ce se întâmplă efectiv în economie. Ca urmare şi deficitul este reestimat şi/sau revizuit”, au adăugat experţii PwC.

Proiectul de rectificării bugetare, publicat miercuri seara târziu pe site-ul Ministerului Finanţelor, prevede majorarea veniturilor bugetului de stat pe 2021 cu suma de 1,112 miliarde lei, în timp ce la capitolul cheltuieli se propune diminuarea cu suma de 1,297 miliarde lei la credite de angajament şi creşterea cu suma de 5,943 miliarde lei la creditele bugetare.

Deficitul se menţine în ţinta de 7,13% din Produsul Intern Brut: „Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84.905,1 milioane lei acesta menţinându-se la 7,13% din PIB”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

În ceea ce priveşte veniturile bugetului general consolidat, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 4,324 miliarde lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 5,429 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash cu suma de 1,105 miliarde lei.

Citeşte AICI cum s-au împărţit banii la rectificare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite