Statele UE au decis să prelungească un an reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%

0
Publicat:

Țările Uniunii Europene au convenit, marți, să prelungească cu un an reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, pentru a ajuta la pregătirea pentru o nouă iarnă cu provizii rusești limitate, relatează Reuters.

UE prelungește reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, Foto: Shutterstock
UE prelungește reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, ministerele energiei din țările UE au convenit să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Măsura de urgență, pe care UE a convenit-o anul trecut ca răspuns la reducerea livrărilor de gaz către Europa, urma să expire la sfârșitul lunii martie.

Potrivit datelor publicate de Consiliul European, țările UE au redus, în mod colectiv, cantitatea de gaz natural consumată în UE între august 2022 și ianuarie 2023 cu 19%. Aceasta s-a ridicat la 41,5 miliarde de metri cubi (bcm).

Pentru a spori securitatea aprovizionării cu energie a UE, Consiliul a adoptat, în august 2022, un regulament privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă. Regulamentul prevedea posibilitatea declanșării de către Consiliu a unei „alerte a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Scopul reducerii cererii de gaze a fost de a face economii pentru această iarnă și pentru a ne pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia.

Statele membre au convenit să își reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023, cu măsuri alese de ele însele

Astfel, volumul economiilor de gaze naturale făcute variază foarte mult între statele membre, unele țări realizând reduceri mici, iar altele reducând consumul cu peste 40%. Potrivit Consiliului, reducerea cererii de gaze naturale ajută la asigurarea aprovizionării cu energie.

Preţurile gazelor în Europa au început să crească, luni, în contextul în care grevele din Franţa afectează funcţionarea infrastucturii energetice a ţării, ceea ce agravează îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu energie.

În paralel, meteorologii avertizează că un val de frig va traversa Europa în zilele următoare, ceea ce a făcut ca luni cotaţiile de referinţă la gaze naturale să înregistreze o creştere de până la 5,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite