Verificări la instalațiile de gaze din Suceava, mai ales la consumatorii vârstnici, după a doua explozie în câteva luni FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul de Suceava a numit o comisie care să facă verificări la consumatorii casnici, în următoarele 10 zile, tocmai pentru a se preveni asemenea incidente.

Prefectul de Suceava, Alexandu Moldovan FOTO Alina Iosif
Prefectul de Suceava, Alexandu Moldovan FOTO Alina Iosif

După explozia din blocul de apartamente din centrul Sucevei, care a avut loc luni, 27 martie 2023, a doua în câteva luni de zile, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat de îndată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căreia ISU Suceava a prezentat o situație cu privire la acest tip de eveniment.

Astfel, în perioada 2020 – martie 2023, la nivelul județului s-au înregistrat 9 explozii neurmate de incendiu, pe fondul acumulărilor de gaze și a consumării accidentale a acestora în urma inițierii cu o sursă de natură electrică (întrerupător) sau flacără deschisă în spații închise (provenită de la o brichetă/chibrituri).

Conform raportului ISU Suceava, în aceeași perioadă de referință s-au înregistrat 100 intervenții pentru asigurarea/supravegherea zonei ca urmare a acumulării/scăpării de gaze combustibile, marea majoritate pe teritoriul municipiului Suceava.

„S-a desprins astfel concluzia că în zona utilizatorului final, al celui casnic, exploatarea instalațiilor de gaze naturale nu se realizează în condiții dintre cele mai bune, și este firesc să ne punem întrebarea ce nu este în regulă, ce poate fi îmbunătățit astfel încât evenimente precum explozia produsă la sfârșitul anului trecut în cartierul Burdujeni să nu se mai repete", a transmis Alexandru Moldovan.

Acesta a semnat luni, 27 martie 2023, ordinul prin care o comisie de verificare alcătuită din reprezentanții ai ISU, ITM, ai Inspectoratului Județean în Construcții, ai Primăriei Suceava și ai furnizorului de gaze naturale.

Verificările vor fi efectuate timp de 10 zile, pe raza municipiului Suceava, și are ca obiectiv prevenirea unor viitoare deflagrații și incendii.

„Ne interesează în primul rând modul în care sunt exploatate instalațiile de utilizare ale gazelor naturale de către consumatorii vulnerabili, cu precădere persoanele în vârstă, precum și modul în care s-au executat verificările și reviziile acestor instalații prin firmele autorizate. Funcție de concluziile rezultate, vom stabili măsuri și acțiuni care să conducă la remedierea deficiențelor și asigurarea unui climat de siguranță pentru comunitate.

Fac un apel către toți cetățenii să trateze cu maximă atenție și responsabilitate această problemă a utilizării gazelor naturale. În același timp, solicit ferm tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu să fie mult mai prezente în spațiul public în ceea ce privește diseminarea măsurilor de prevenire", a declarat prefectul Moldovan.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a avut tot luni, 27 martie 2023, discuții cu cetățenii din blocul de pe strada Tipografiei unde avut loc explozia, la întâlnire fiind prezentă și președinta asociației de proprietari.

Edilul a solicitat o evaluare a pagubelor de pe scara blocului pentru ca Primăria Suceava să poată acorda un sprijin financiar pentru înlocuirea geamurilor și a ușilor afectate.

În luna decembrie a anului trecut, în cartierul sucevean Burdujeni, s-a produs una din cele mai mari explozii din țara noastră, tot din cauza unor acumulări de gaz metan.

O persoană a murit atunci și alte două au fost rănite, iar zeci de oameni au rămas fără locuințe pentru că structura de rezistență a două scări de bloc a fost grav afectată și există riscul prăbușirii clădirii respective.

Discuții între autorități și locatari FOTO Alina Iosif
Discuții între autorități și locatari FOTO Alina Iosif
Discuții între autorități și locatari FOTO Alina Iosif
Discuții între autorități și locatari FOTO Alina Iosif
SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite