Smedoiu, CFA: Din fericire, investitorii străini nu au luat în serios teoriile lui Călin Georgescu
0Alexandra Smedoiu, vicepreședintele CFA România, a comentat duminică declarațiile lui Călin Georgescu legate de faptul că statul ar trebui să dețină 51% din acțiunile companiilor străine din România.
„Din fericire, investitorii străini care au venit în România - și au circa o treime din totalul angajaților români - nu au luat în serios teoriile candidatului Călin Georgescu. Companiile străine își văd în continuare de activitatea lor, nu au anunțat nicium că ar avea de gând să părăsească România”, a declarat Alexandra Smedoiu la Digi24.
Întrebată dacă Bursa de Valori București a scăzut constant, atâtea zile la rând, din cauza teoriilor promovate de Călin Georgescu, Alexandra Smedoiu a spus că bursa este extrem de sensibilă la instabilitatea politică.
„Tot ce trebuie făcut acum este ca Guvernul să se stabilească cât mai curând și să își înceapă activitatea. Bursa a fost întotdeauna extrem de sensibilă la instabilitatea politică. Ați văzut că după decizia CCR și-a revenit, a ajuns pe verde”, a declarat analistul.
Amintim că vineri după-amiază, după ce Curtea Constituţională a decis anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a consemnat creşteri de peste 3% pe indicii principali.
Cum va evolua economia României după anularea alegerilor prezidențiale
Președintele Senatului Universității „Constantin Brâncoveanu” din Pitești și expert în economie, profesorul Sebastian Ene, a vorbit pentru „Adevărul” despre evoluția economiei în țară pe termen scurt după anularea primului tur al alegerilor.
„Anul 2025 o să fie un an complicat din punct de vedere economic. Deja creșterea economică este pusă la îndoială, dacă va fi să fie, nu va depăși 1-1,5%. Asta în condițiile în care nu apar alți factori perturbatori: politici, economici și sociali. Provocările rămân în ceea ce privește deficitul bugerar și modul de gestionare a acestuia, mai ales că ne-am angajat la reducerea lui în următorii șapte ani. Inflația și cursul valutar sunt de asemenea provocări la care trebuie să răspundem”, a declarat profesorul Sebastian Ene.
Reputatul expert spune și care ar putea fi cel mai dur scenariu pentru economia românească în 2025 și ce trebuie să facă instituțiile statului pentru ca economia țării să nu mai fie una cu fluctuații și probleme.
„Cel mai negativ scenariu este acela în care vorbim de recesiune dublată de o criză politică, ca să nu mergem mai departe și să vorbim de schimbarea paradigmei economice și a sistemului social în cazul unor alegeri nefericite. Un fata crizelor multiple, suprapuse, nu vom face față cu succes. Concluzia: trebuie să ne consolidam democrația, statul și instituțiile statului trebuie să funcționeze în mod corespunzător, să fie proactive, nu reactive, trebuie să facem reforme reale, structurale și mai ales avem nevoie de EDUCAȚIE. Doar printr-o educație temeinică vom reuși se ne consolidăm pe termen mediu și lung din punct de vedere economic, social, politic. De asemenea trebuie să înțelegem foarte bine semnalul pe care l-au transmis alegătorii. Nemulțumirea lor, votul oarecum de blam dat partidelor main stream transmite ceva”, este de părere profesorul Sebastian Ene.