Slovacia se alătură Poloniei și Ungariei și suspendă importurile de cereale ucrainene

0
Publicat:

Slovacia s-a alăturat, luni, Poloniei și Ungariei prin oprirea unilaterală a importurilor de cereale și a altor produse alimentare din Ucraina pentru a-și proteja fermierii, relatează The Guardian.

Slovacia suspendă importurile de cereale din Ucraina, Foto: Shutterstock
Slovacia suspendă importurile de cereale din Ucraina, Foto: Shutterstock

UE se aștepta ca statele central-europene „să vină cu o explicație”, a spus un înalt oficial, după ce Polonia și Ungaria și-au anunțat deciziile în weekend. Și Bulgaria a anunțat, de asemenea, că are în vedere o interdicție.

Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui. Ministerul Agriculturii a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp „coridoarele solidarităţii”.

Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental”, a subliniat ministerul.

Totodată, în urma descoperii de grâu contaminat importat din Ucraina săptămâna trecută, autorităţile slovace au interzis procesarea şi comercializarea de cereale ucrainene nu doar în lanţul alimentar, ci şi în cel furajer. În același timp, au fost intensificate controalele la frontieră şi alte măsuri aferente.

După invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, unele porturi de la Marea Neagră au fost blocate, iar cerealele ucrainene – care sunt semnificativ mai ieftine decât cele produse în UE – au ajuns să rămână în Europa Centrală, în principal din cauza blocajelor logistice.

Excesul rezultat și prăbușirea prețurilor au lovit puternic fermierii locali, provocând o problemă politică presantă, în special pentru partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) din Polonia, care se bazează pe sprijin de la alegătorii din mediul rural, confruntându-se cu alegeri strânse anul acesta.

Cerealele ucrainene ar trebui să fie lăsate să treacă prin Polonia cel puțin”, a afirmat, luni, ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, în vreme ce discuțiile urgente pentru soluționarea disputei dintre cele două țări au început la Varșovia. „Primul pas... ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este destul de important și este lucrul care ar trebui făcut necondiționat, iar după aceea vom vorbi despre alte lucruri”, a spus el.

Solsky a spus că produsele agricole ucrainene expediate către și prin Polonia reprezintă aproximativ 10% din totalul exporturilor alimentare ale țării - un sector vital al economiei sale devastate de război -, Ungaria reprezentând încă 6%.

Polonia a anunțat, după o ședință de urgență a cabinetului de sâmbătă după-amiază, că interzice multe importuri agricole din Ucraina, inclusiv cele destinate să ajungă în cele din urmă în alte țări, cel puțin până la începutul lunii iulie. „Nu vom lăsa niciodată fermierii fără ajutor”, a scris prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, pe Twitter. Ministrul dezvoltării economice, Waldemar Buda, a confirmat duminică că interdicția este „deplină, inclusiv pentru tranzitul prin Polonia”.

La rândul său, ministrul agriculturii, Robert Telus, a declarat că interdicția este necesară pentru „a deschide ochii UE asupra faptului că sunt necesare decizii suplimentare care să permită produselor din Ucraina să pătrundă adânc în Europa și să nu rămână în Polonia”.

Ungaria interzice importurile

Ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, a declarat, sâmbătă, că interzicerea de la Budapesta a importurilor de cereale și semințe oleaginoase, precum și a altor produse agricole, inclusiv fructe, legume, lactate, carne de vită, porc și ouă din Ucraina, va dura până pe 30 iunie. Nagy a spus că Ungaria și Polonia – care sunt implicate în conflicte de lungă durată cu Bruxelles-ul privind independența judiciară, libertatea presei și drepturile LGBTQ+ pentru care au fost reținute și fondurile UE – acţionează „în absenţa unor măsuri semnificative ale UE”.

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile", a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene.

Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile", a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Guvernul ucrainean a spus că „a fost întotdeauna înțelegător față de situația din sectorul agricol polonez și a răspuns prompt la diverse provocări”, dar a adăugat: „Acțiunile unilaterale drastice nu vor accelera rezolvarea pozitivă a situației”.

Solsky a mai spus că „fermierul ucrainean se află în cea mai dificilă situație. Cerem părții poloneze să ia în considerare acest lucru.

Comisia a propus luna trecută finanțare de urgență fermierilor din statele membre din Europa Centrală pentru a compensa excesul de cereale ucrainene, dar mai mulți s-au plâns că nu este suficient și fermierii au protestat volubil.

Un oficial al UE a declarat luni: „Comisia Europeană a pus bani pe masă, dar vedem că nu se potrivesc cu așteptările anumitor state membre”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite