Criza cerealelor. Petre Daea : Să nu ne deplasăm în zona extrem de critică în care sunt alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Poloniei şi a Ungariei de a interzice importurile de cereale ucrainene, acuzate că destabilizează pieţele agricole, ”nu este acceptabilă”, a transmis luni Comisia Europeană. Ministrul român al Agriculturii face apel la găsirea unor soluţii prin care România să evite proceduri de infringement.

Petre Daea FOTO: gov.ro
Petre Daea FOTO: gov.ro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că în problema crizei cerealelor din Ucraina nu trebuie procedat de maniera Poloniei și Ungariei, ci trebuie găsite soluții juridice. Altfel, România ar putea să fie afectată, prin luarea unor măsuri de infringement.

"Să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt alții. Deciziile trebuie să fie legale, "nu motivate de dorința de a avea capital electoral conjunctural”, a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a amintit că România a luat măsuri bune și că lucrurile trebuie văzute în context general, astfel că deciziile trebuie să fie în logica juridică.

"Comisia Europeană deja critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală…Voi fi mereu în situația de a apără fermierii români. Vom vedea în discuția completă la ce concluzii vom putea ajunge. Caut ca fermierii români să nu fie afectați, de aceea vin cu măsuri de sprijin și măsuri legislative corecte și demersuri statale în bună regulă. Nu judec eu poziția Poloniei, nu promit ce nu se poate, fac tot timpul ce trebuie. România a făcut ce a fost nevoie în folosul fermierilor, suferință e peste tot și e dată de conflictul armat, să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt și alții. Lucrurile trebuie făcute cu atenție, liniște, fără panică, fără stări emoționale", a declarat ministrul Agriculturii într-o intervenție la Digi 24.

Cât despre măsuri concrete, Petre Daea spune că situația va fi reglementată la Comisia Europeană, pe dialog cu țările UE.

Anterior, săptămâna trecută, Petre Daea anunța că miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit, în urma unei întâlniri în sistem videoconferință, să acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat.

Decizia Poloniei şi a Ungariei de a interzice importurile de cereale ucrainene, acuzate că destabilizează pieţele agricole, ”nu este acceptabilă”, a transmis luni Comisia Europeană, anunţând că ”are în vedere” un al doilea pachet de ajutoare pentru agricultorii din ţările afectate.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina şi s-a organizat pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea unor căi maritime prin Marea Neagră în urma invaziei ruse.

În urma deciziei, în statele europene vecine au crescut sosirile de cereale din Ucraina, provocând saturarea silozurilor şi prăbuşirea preţurilor locale.

Afirmând că vor să îşi protejeze fermierii, Budapesta şi Varşovia au anunţat sâmbătă că interzic până la 30 iunie importurile de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

O măsură similară a anunţat luni şi Slovacia.

Pe 20 martie, Comisia Europeană a propus să aloce 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a-i susţine pe fermierii afectaţi din Polonia, România şi Bulgaria.

La sfârşitul lui martie însă, cinci state (Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria) au reclamat ajutoare suplimentare ”pentru susţinerea producătorilor agricoli care au suferit pierderi”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite