Semnalul de alarmă al economiștilor: patru valuri de scumpiri vor lovi România. Când vine primul

0
Publicat:

Situația economică a României a fost agravată în ultima perioadă de deprecierea leului și de creșterea dobânzilor, lucru care se va transpune curând în prețurile de la raft, și nu printr-un singur val de scumpiri, ci în patru, a explicat pentru „Adevărul” analistul Adrian Negrescu.

Cineva verifică dacă are suficienți bani în portofel pentru cumpărăturile în supermarket
Analistul Adrian Negrescu avertizează că vin patru valuri de scumpiri. Foto arhivă

„Faptul că rata inflației s-a menținut în aprilie la 4,9% reprezintă doar calmul dinaintea furtunii. Lunile următoare vor aduce, probabil, patru valuri de creșteri de prețuri, primul urmând să îl simțim în săptămânile următoare”, a declarat pentru „Adevărul” analistul Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, primul val de scumpiri va fi generat de deprecierea monedei naționale.

„Cum euro a trecut de 5 lei, toate produsele importate vor deveni mai scumpe cu cel puțin 5%, doar din acest motiv. De la alimente la electronice, electrocasnice, îmbrăcăminte și încălțăminte, toate se vor scumpi odată cu epuizarea stocurilor existente în acest moment în piață. 5% este o estimare optimistă care nu ține cont de efectele deprecierii cursului pe întreg lanțul de business, mai ales în zona alimentară acolo unde dincolo de produsele finite, importăm și o gamă largă de materii prime a căror scumpire se vor regăsi în prețurile de la raft”, a punctat Negrescu.

Potrivit acestuia, primul val de scumpiri, generat de deprecierea cursului, va duce inflația din luna mai spre 5%. „Din vară ne așteaptă însă alte scumpiri, al doilea val fiind generat de creșterea prețului energiei. Dacă firmele plăteau un preț plafonat de 1 leu/kwh, din iulie vor plăti cu cel puțin 50 de bani mai mult, iar asta se va traduce în scumpiri în lanț în economie. Un al treilea val de creșteri de prețuri ar putea să fie generat de liberalizarea prețului la gaze. Comisia Europeană ne-a transmis un ultim avertisment ca în 60 de zile să renunțăm la prețul administrat, valabil până în primăvara anului viitor, altfel riscăm să ni se înghețe fondurile UE”, a adăugat el.

În opinia acestuia, un al patrulea val de scumpiri ar putea fi generat de creșterea TVA și a accizelor, în tentativa disperată a guvernului de a reduce deficitul bugetar.

„Dacă TVA va crește la 21% și vor fi eliminate cotele reduse de TVA, economia românească va fi victima celui mai amplu val de scumpiri din 2025. În esență, nu este exclus ca în toamnă să vedem inflația la 8%, iar asta va însemna că vom plăti cu vârf și îndesat nota de plată a instabilității politice. Plafonările de orice fel s-au dovedit nocive pentru economie iar rezultatele le vom simți în propriul buzunar”, a adăugat Negrescu.

Amintim că leul s-a depreciat masiv săptămâna trecută, de la 4,97 la 5,12 lei, iar ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează ratele creditelor în lei a crescut săptămâna trecută de la 5,9% la 7,31%, ceea ce se va traduce în rate mai mari pentru românii care au credite, dar și scumpirea chiriilor, serviciilor de telefonie și a tuturor produselor de import.

BNR a cheltuit șase miliarde de euro pentru a atenua deprecierea leului, pe fondul instabilității politice, ceea ce reprezintă circa 10% din totalul rezervei valutare.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite