Schimbările climatice redesenează harta vinurilor: un oraș european renumit pentru pescuit se apucă de făcut vin
0Schimbările climatice redesenează harta vinurilor, preconizându-se că renumita regiune tradițională pentru cultivarea cabernet sauvignon din jurul Bordeaux, în sud-vestul Franței, va fi prea afectată de caniculă și prea aridă pentru a mai susține producția până la sfârșitul secolului.

Sudul Franței va avea un nou rival până la sfârșitul secolului, deoarece un nou raport prezice că schimbările climatice vor permite producției de vin să înflorească până la nord, până în Yorkshire.
Până în 2100, orașul Hull din zona Yorkshire - renumit în prezent pentru pescuit - se va reprofila de producția de cabernet sauvignon, spun specialiștii, argumentând că Marea Britanie va fi afectată de schimbările climatice, ceea ce va face ca temperaturile să crească și să permită soiului de struguri să fie cultivat.
Primul raport anual de Monitorizare a pieței de vinuri fine și restaurante, realizat de firma de consultanță Bain & Company, a prognozat că zona din jurul Bordeauxului din Franța va fi prea caldă și uscată pentru a susține producția de vin în următoarele decenii.
În prezent, vinul cabernet sauvignon poate fi produs doar în sud-estul Angliei și este produs în mod tradițional în climatele mai calde ale Europei.
Cu toate acestea, se prevede că noi zone precum Germania, Anglia și sudul Scandinaviei vor putea crește strugurii, deoarece schimbările climatice perturbă modelele obișnuite de vinificație.
„Schimbările climatice redesenează harta vinului. Regiunile sudice se confruntă cu temperaturi în creștere de plus 3C de la înflorire până la recoltare în 2024 și secete extreme, care amenință podgoriile tradiționale . Între timp, zonele nordice precum Danemarca vor câștiga teren cu sezoane de vegetație mai lungi și condiții mai blânde.
Dacă provocarea climatică nu este abordată, cabernet sauvignon, cândva exclusiv pentru sudul Europei, ar putea prospera în regiunile centrale și nordice până în 2100. Pentru a se adapta, industria trebuie să investească în reforme de politici, tehnologie agricolă și soluții de colaborare pentru a asigura un viitor durabil”, se arată în raportul citat de Independent.
Cu toate acestea, până în 2100, Scoția va trebui să se axeze în continuare pe producția de whisky, pentru că ținutul va rămâne prea rece și umed, fără nicio parte la nord de graniță capabilă să producă vin.
Temperaturile ideale pentru cultivarea cu succes a strugurilor sunt cuprinse între 20 grade Celsius și 30 de grade Celsius, cu ore lungi de soare.