Scadenţa împrumutului de criză. România trebuie să plătească 35,8 milioane de euro către UE şi Banca Mondială, în mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Împrumuturile ieftine acordate de Banca Centrală Europeană au stabilizat sistemul bancar din Estul și centrul Europei

O nouă scadenţă a împrumutului stand-by contractat în 2009 de România de la Uniunea Europeană şi Banca Mondială va avea loc în mai. Ţara noastră trebuie să plătească atunci o tranşă de 35,8 milioane de euro, întreaga sumă reprezentând dobânzi şi comisioane, potrivit datelor transmise Agerpres de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Din această sumă, 33,8 milioane de euro vor merge către Uniunea Europeană, iar restul de 2 milioane de euro trebuie rambursaţi către Banca Mondială, scrie Agerpres.

În acest an, România are de plătit 1,26 miliarde de euro către Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Din această sumă, 1,15 miliarde de euro reprezintă rate de capital, iar restul dobânzi şi comisioane. Peste 1,25 miliarde de euro urmează a fi rambursate UE şi doar 9 milioane de euro către Banca Mondială. Până în 2023, România mai are de plătit peste 4,7 miliarde de euro către Banca Mondială şi UE. Cea mai mare sumă va merge către UE, respectiv 3,71 miliarde de euro.

În 2016, România a plătit 113 milioane de euro către UE şi Banca Mondială. Cea mai mare parte a sumei a fost rambursată către Uniunea Europeană, respectiv 104 milioane de euro. Către Banca Mondială au mers 9,1 milioane de euro. În 2015, statul a rambursat peste 1,83 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. De asemenea, 2015 a fost şi anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI. Către această instituţie România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, la 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea României privind încheierea unui aranjament stand-by pentru o perioadă de doi ani, în valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde de euro sau 17,1 miliarde de dolari SUA) şi eliberarea primei tranşe în valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde de euro sau 6,6 miliarde de dolari SUA).

România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, având în prezent o cotă de participare de 1030,2 milioane DST (0,43% din cota totală).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite