Scade numărul beneficiarilor de ajutor social. În ce judeţe sunt cei mai mulţi şi la cât a ajuns suma medie plătită acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Amazon
Foto: Amazon

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 156.297 persoane în septembrie 2021, cu 647 persoane mai puţin faţă de luna anterioară, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (9.923), Bacău (8.752) şi Buzău (7.757), iar cei mai puţini în Bucureşti (239) şi în judeţele Ilfov (902) şi Timiş (1.280).

Suma medie plătită în luna septembrie de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 257,98 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 40,321 milioane de lei.

La finalul lunii septembrie erau suspendaţi de la plată 11.986 beneficiari, cei mai mulţi din Botoşani (973), Teleorman (682) şi Bacău (657).

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (332,57 lei), Mureş (307,36) şi Braşov (306,17 lei).

Un număr de 156.944 de români au beneficiat de ajutor social în luna august a acestui an, cu 2.101 mai puţini decât în luna anterioară, arată datele ANPIS.

Venitul minim garantat (VMG), este unul din cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

În urmă cu puţin timp, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), aminteau că beneficiarii de ajutor social care se angajează pentru o perioadă de cel puţin doi ani primesc venitul minim garantat timp de încă 6 luni după începerea activităţii în muncă.

„Persoanele beneficiare de ajutor social, care se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni, beneficiază în continuare, pentru o perioadă de şase luni, de sprijinul financiar acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, în cuantumul stabilit anterior angajării şi plătit de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.”, transmite sursa citată.

Măsura a fost adoptată prin OUG nr. 101/2021, pentru sprijinirea prin angajare a persoanelor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate.

Potrivit ANOFM, prin actul normativ menţionat se instituie obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă, beneficiare de ajutor social, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă conform pregătirii profesionale. 

„Neprezentarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă şi va conduce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.”, precizează sursa citată.

Citeşte şi: Beneficiarii de ajutor social, stimulaţi să intre pe piaţa muncii. Ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii în continuare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite