Saxo Bank: Reîncepe goana după aur. Metalul preţios se află la cel mai înalt preţ din ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turbulenţele de pe pieţele financiare au făcut ca aurul să ajungă la cel mai mare preţ din ultimul an, trecând de 1.205 dolari pe uncie, în creştere cu 25%, investitorii înghesuindu-se acum din nou să achiziţioneze, potrivit Saxo Bank. Aceştia au plusat şapte miliarde de dolari în acest an, fiind „cea mai mare «goană după aur» de când a fost introdusă relaxarea cantitativă“ în anul 2009.

„ Graba către aur din dorinţa de a găsi un loc «sigur» pentru investiţii este un criteriu care nu se poate aplica pentru actuala turbulenţă de pe pieţele de acţiuni care, apropo, a început să dispară.

În schimb, suntem într-o situaţie de mişcare pozitivă care aduce aminte de creşterile din prima parte a acestei decade. Îngrijoraţi că ar putea pierde trenul, investitorii confruntaţi cu dobânzi negative la titluri şi un dolar care nu mai creşte caută alternative. Au găsit una în aur - şi în argint, dar cu oarecare rezerve – care a crescut cu 20% de când FOMC (Rezerva Federală, banca centrală a SUA – n.r.) a crescut dobânda, la 16 decembrie anul trecut“, potrivit unui raport al Saxo Bank.

Nu doar aurul a crescut pe burse, ci şi alte metale, respectiv cele industriale. Zincul şi nichelul au urcat şi ele, accelerarea fiind susţinută  şi de evoluţia pozitivă a cuprului, dar şi de speranţele unui congres din China, investitorii aşteptând măsuri în vederea creşterii consumului de metale.

Trezirea petrolului 

Ţiţeiul a crescut pentru a treia săptămână consecutiv, pe măsură ce poziţiile celor care pariau pe scăderea acestuia se diminuează.

„În pofida datelor fundamentale negative, traderii au găsit o zona de confort în încetinirea producţiei din SUA, întreruperile de furnizare de ţiţei din OPEC şi aşteptările potrivit cărora, la 20 martie, se va ajunge la o limitare a producţiei între statele OPEC şi cele din afara organizaţiei“, potrivit Saxo Bank.

„Ţiţeiul şi alte mărfuri dependente de creştere, cum sunt metalele industriale, au crescut chiar şi fără ajutorul datelor fundamentale care au rămas într-o zonă de… provocări. Sfătuim investitorii să nu se lase purtaţi de val, pentru că actuala situaţie este un semn clar că pieţele îşi pot schimba direcţia foarte rapid, înainte ca indicatorii macro să prezică asta“, se mai arată în document.

Luni dimineaţă, preţul ţiţeiului Brent era de 39 de dolari pe baril.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite