Rusia vrea să-şi întărească Fondul de rezervă, cumpărând monede ale „ţărilor prietene”

0
0
Banca-Centrala-a-Rusiei.jpeg

Rusia ia în considerare cumpărarea de monede ale unor ţări „prietene” precum China, India şi Turcia pentru a le păstra în rezerva sa, după ce şi-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancţiunilor, a declarat banca centrală, transmite Reuters.

Într-un raport privind politica sa monetară pentru perioada 2023-2025, banca centrală a declarat că în prezent se discută diverse opţiuni privind modul de revenire la regula bugetară şi de reaprovizionare a fondului de rezervă, ţinând cont de sancţiunile occidentale împotriva Rusiei din cauza acţiunilor sale în Ucraina.

„Ministerul rus de Finanţe lucrează la posibilitatea de a implementa un mecanism operaţional al mecanismului regulii bugetare pentru reaprovizionarea/cheltuiala NWF în monedele ţărilor prietene (yuani, rupii, lire turceşti şi altele)”, a precizat banca centrală.

Experţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lichiditatea insuficientă în astfel de monede şi la posibilele riscuri. Inflaţia din Turcia, de exemplu, a sărit la aproape 80% în iunie, un maxim al ultimilor 24 de ani.

Alexei Zabotkin, prim-viceguvernatorul băncii centrale, care a prezentat vineri raportul de politică monetară, a declarat că parametrii noii reguli bugetare sunt încă în curs de analiză. El a precizat că lichiditatea în tranzacţiile yuan-rublă s-a apropiat de nivelurile perechii valutare euro-rublă de la Bursa din Moscova.

În prima jumătate a anului 2022, cifra medie zilnică de tranzacţionare pentru yuan a crescut de peste 12 ori, potrivit bursei.

În conformitate cu regula bugetară, Rusia cumpăra anterior dolari şi euro pentru NWF, dar nu şi celelalte valute. Ea a oprit achiziţiile zilnice de valută pentru fond la începutul anului 2022, pe fondul creşterii volatilităţii rublei.

Fondul de rezervă este gestionat de Ministerul de Finanţe, dar face parte din rezervele internaţionale ale băncii centrale, care includ şi yuani. Acestea totalizau aproximativ 640 de miliarde de dolari în februarie, din care aproape jumătate au fost îngheţate în temeiul sancţiunilor occidentale.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite