Rusia negociază posibile împrumuturi în yuani. Sancțiunile UE vizează și companii din China

0
Publicat:

Rusia negociază cu China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuani, dar încă nu s-a luat o decizie, a declarat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, transmite Reuters.

Doi bărbați își strâng mâinile în fața steagurilor Chinei și Rusiei
Rusia negociază cu China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuani

"Negocierile cu partenerii chinezi se derulează de mult timp. Până acum nu s-a luat nicio decizie", a anunţat Siluanov.

Acesta a adăugat că Moscova este deja pregătită să înceapă testarea plăţilor în monede digitale cu China sau ţări din Uniunea Economică Euroasiatică şi va promova ideea partenerilor săi.

Ministrul rus de Finanţe a reiterat poziţia Rusiei că orice acţiuni legate de activele ruseşti de peste hotare vor primi un răspuns simetric din partea Moscovei.

Uniunea Europeană şi G7 au îngheţat active de aproximativ 300 miliarde de euro (323 miliarde de dolari) ale Băncii centrale a Rusiei, după ce Moscova a invadat Ucraina în 2022. UE şi G7 dezbat dacă şi cum pot fi folosite aceste fonduri.

"Vom urma deciziile statelor occidentale: vom îngheţa nu mai puţin (decât au ele)", a declarat Siluanov.

Acesta a adăugat că bugetul Rusiei este "sub control", veniturile în acest an fiind uşor mai ridicate decât se estima. 

Sancțiunile UE împotriva Rusiei vizează și companii din China

Săptămâna trecută, țările membre ale Uniunii Europene au convenit  asupra celei de-a 13-a runde de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să intre în vigoare la timp pentru marcarea a doi ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

Pachetul adaugă aproximativ 200 de nume pe lista persoanelor sancționate cărora li se interzice să călătorească în UE, în timp ce atât persoanele fizice, cât și companiile se confruntă cu înghețarea activelor lor.

Acest regulament, cunoscut sub numărul 269/2014, a fost, de asemenea, prelungit cu încă șase luni. În scopul revizuirii, ambele regimuri de sancțiuni trebuie să fie votate de două ori pe an. Legea urma să expire la 15 martie, dar ambasadorii UE au convenit să o prelungească încă de pe acum.

În mod separat, o serie de entități au fost incluse recent pe lista unei legi care le interzice să importe anumite bunuri din Europa, legea 833/2014, care le interzice să importe anumite bunuri din Europa. Această listă adaugă pentru prima dată și entități din China continentală, în timp ce pe listă, așa-numita anexă IV, se aflau doar companii cu sediul în Hong Kong, Uzbekistan și Iran.

Furie la Beijing față de sancțiunile SUA care afectează cooperarea sa cu Moscova

Luni, Ministerul chinez al Comerţului a anunțat că Beijingul se opune ferm impunerii de sancţiuni de către Washington companiilor chineze din motive legate de Rusia.

China va lua măsurile necesare pentru a proteja cu fermitate drepturile şi interesele legitime ale întreprinderilor chineze, a subliniat Ministerul chinez al Comerţului într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Vineri, administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat noi restricţii comerciale privind 93 de entităţi din Rusia, China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Kârgâzstan, India şi Coreea de Sud pentru susţinerea efortului de război al Rusiei din Ucraina.

Decizia, anunţată în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia rusă din Ucraina, interzice în principal livrările SUA către entităţile vizate, între care se numără opt din China, 63 din Rusia, 16 din Turcia şi patru din EAU, transmite agenția de presă Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite