UE a aprobat al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. UK ia măsuri privind moartea lui Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Țările membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celei de-a 13-a runde de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să intre în vigoare la timp pentru marcarea, sâmbăta aceasta, a doi ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

Steagul Rusiei peste care sunt lipite mai multe benzi galbene pe care scrie Sanctions
UE a aprobat al 13-lea pachet de sacnțiuni împotriva Rusiei. Foto Shutterstock

Cele mai recente măsuri vin în timp ce Rusia câștigă teren pe câmpul de luptă, iar Ucraina se luptă cu o penurie de muniție furnizată de Occident. UE se confruntă cu critici din ce în ce mai mari potrivit cărora sancțiunile deja în vigoare nu reușesc să oprească capacitatea președintelui Vladimir Putin de a-și duce războiul de agresiune, potrivit Politico.

Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul, afirmând într-o postare pe X: "Trebuie să continuăm să degradăm mașina de război a lui Putin".

Pachetul adaugă aproximativ 200 de nume pe lista persoanelor sancționate cărora li se interzice să călătorească în UE, în timp ce atât persoanele fizice, cât și companiile se confruntă cu înghețarea activelor lor.

Acest regulament, cunoscut sub numărul 269/2014, a fost, de asemenea, prelungit cu încă șase luni. În scopul revizuirii, ambele regimuri de sancțiuni trebuie să fie votate de două ori pe an. Legea urma să expire la 15 martie, dar ambasadorii UE au convenit să o prelungească încă de pe acum.

În mod separat, o serie de entități au fost incluse recent pe lista unei legi care le interzice să importe anumite bunuri din Europa, legea 833/2014, care le interzice să importe anumite bunuri din Europa. Această listă adaugă pentru prima dată și entități din China continentală, în timp ce pe listă, așa-numita anexă IV, se aflau doar companii cu sediul în Hong Kong, Uzbekistan și Iran.

Chiar dacă președinția belgiană a Consiliului a numit cel de-al 13-lea pacakge "unul dintre cele mai ample aprobate", blocul a ales să mențină această ediție destul de simplă și a evitat să insiste pentru sancțiuni mai dure, cum ar fi cele privind importurile de metale, unde un acord ar fi fost greu de obținut.

O procedură oficială scrisă va transforma acordul în lege până la 24 februarie, a declarat președinția belgiană.

UK impune sancțiuni șefilor coloniei penitenciare din Arctica unde a murit Navalny

Marea Britanie a impus miercuri sancțiuni împotriva a șase persoane responsabile de colonia penală arctică unde liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a murit săptămâna trecută, relatează Reuters.

Cei sancționați, inclusiv șeful și cinci adjuncți ai șefului coloniei penale, vor avea interdicție de a intra în Marea Britanie și le vor fi înghețate bunurile, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.

"Este clar că autoritățile ruse l-au văzut pe Navalny ca pe o amenințare și au încercat în mod repetat să îl reducă la tăcere", a declarat Cameron într-un comunicat. "Cei responsabili pentru tratamentul brutal aplicat lui Navalny nu ar trebui să își facă iluzii - îi vom trage la răspundere".

Marea Britanie este prima țară care impune măsuri ca răspuns la moartea politicianului, pe care țările occidentale au pus-o pe larg pe seama Kremlinului, a precizat Ministerul britanic de Externe, potrivit Press Association (PA).

Vadim Konstantinovici Kalinin, care ar fi supravegheat tabăra brutală de prizonieri în care Navalny a fost ținut în izolare timp de până la două săptămâni la rând, se numără printre cei sancționați, potrivit unui comunicat al departamentului de miercuri.

Alte cinci persoane au fost, de asemenea, vizate pentru "activități care încalcă dreptul de a nu fi supus unor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante și dreptul la viață", a precizat guvernul britanic. Aceștia sunt:

Locotenent-colonel Serghei Nikolaevici Korzhov

Locotenent-colonel Vasili Alexandrovici Vydrin

Locotenent-colonel Vladimir Ivanovici Pilipchik

Lt. col. Aleksandr Vladimirovici Golyakov

Col. Aleksandr Valerievici Obraztsov

"Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura opresivă a sistemului rusesc”, a declarat Cameron. "De aceea, astăzi îi sancționăm pe cei mai înalți funcționari din închisoare responsabili de custodia sa în colonia penală unde și-a petrecut ultimele luni."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite