Rusia din ce în ce mai interesată de a găsi căi pentru ridicarea restricțiilor impuse de Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia și China au numit acțiunile Washingtonului care vizează distrugerea lanțurilor comerciale pentru vânzarea de semiconductori și componente electronice distructive, a transmis serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei (MDE) în urma rezultatelor ședinței regulate a Consiliului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind comerțul cu mărfuri.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

În cadrul întâlnirii, delegația rusă s-a alăturat și criticilor Chinei la adresa Statelor Unite pentru acțiunile distructive ale acestei țări care vizează distrugerea lanțurilor comerciale cu semiconductori și componente electronice, precum și implementarea politicilor protecționiste în temeiul Legii de reducere a inflației. ”, a spus MDE într-un comunicat. Potrivit reprezentanților ruși, acțiunile Washingtonului vizează excluderea membrilor OMC individuali de la participarea la lanțurile valorice, provocând fragmentarea sistemului comercial multilateral și destabilizarea fluxurilor comerciale și de investiții.

Un punct separat de pe ordinea de zi, a remarcat Ministerul Dezvoltării Economice, a fost cel cu privire la „restricțiile comerciale unilaterale ilegitime aplicate de Occident, în mod colectiv, împotriva Rusiei”. Campania de dezinformare pentru responsabilizarea Federației Ruse pentru creșterea prețurilor mondiale la alimente, îngrășăminte și energie nu rezistă criticilor, subliniază raportul.

Un exemplu izbitor este implementarea Inițiativei Mării Negre pentru exportul de cereale, care nu a fost niciodată implementată de Occident, în mod colectiv. Probleme sistemice legate de exportul de produse agricole rusești, precum și de îngrășăminte - reconectarea Rosselhozbank la SWIFT; livrări de piese de schimb pentru mașini agricole; resuscitarea conductei de amoniac Togliatti - Odesa; logistica transporturilor și asigurări; „dezghețarea” activelor nu a fost încă rezolvată”, a spus ministerul rus, adăugând că prin introducerea de restricții unilaterale ilegitime asupra combustibilului și energiei rusești, Occidentul folosește nevoia de resurse energetice ca „armă politică”, ceea ce duce la o ruptură a lanțurilor valorice istorice, o redistribuire a fluxurilor globale de energie și o creștere a costurilor de tranzacție.

În acest context, partea rusă a cerut țărilor occidentale să ridice imediat măsurile restrictive unilaterale și să oprească acțiunile care vizează forțarea altor membri OMC să urmeze politicile restrictive.

Mecanismul carbonului și creșterea măsurilor protecționiste ale UE

La inițiativa Federației Ruse, agenda reuniunii OMC a inclus probleme privind dezvoltarea de către Bruxelles a Mecanismului de corecție a carbonului la frontieră (PCCM), accesul pe piața UE pentru anumite produse legate de defrișare și degradare, implementarea planului european Green Deal și aplicarea de către țările occidentale a restricțiilor comerciale nelegitime.

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Economice a raportat că, în cadrul întâlnirii, reprezentanții părții ruse și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea măsurilor protecționiste ale UE sub pretextul combaterii schimbărilor climatice, subliniind că „prin PCMP, UE urmărește să asigure aplicarea extrateritorială a sistemului său de comercializare a certificatelor de emisii și a metodologiei de stabilire a prețului carbonului”. S-a remarcat, de asemenea, că UE urmărește „să-și protejeze industria de concurența străină loială și să rezolve problema transferului de capacități de producție europene către țări terțe, iar prin regulamentul de defrișare, Bruxelles-ul își atribuie funcțiile de a determina dacă producția unui produs este conformă. cu legislația țării sale de origine sau nu” . Măsurile implementate de UE „nu sunt doar ilegitime din punctul de vedere al OMC”.

China, Brazilia, Indonezia, Paraguay, Uruguay, India, Turcia, Arabia Saudită, Thailanda, Kazahstan, Japonia, Republica Coreea, Ecuador, Peru, Argentina au adoptat o poziție similară cu cea rusă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite