Rusia a confiscat activele companiei agricole olandeze AgroTerra Group

0
Publicat:

Rusia a confiscat activele companiei agricole AgroTerra Group, ca parte a unor represalii împotriva statelor „neprietenoase”, pe fondul tensiunilor geopolitice accentuate.

Vladimir Putin cu pumnul drept ridicat
Rusia a confiscat activele companiei agricole AgroTerra Group

Președintele Vladimir Putin a semnat, recent, un decret care plasează firmele înregistrate în Olanda – AgroTerra Investments B.V. și AgroTerra Holdings B.V. – sub „gestionare temporară” a Rosimushchestvo, agenția federală de administrare a proprietăților din Rusia, potrivit Reuters.

Mișcarea vine după confiscări similare de active care implică firme occidentale, inclusiv Carlsberg, Fortum și Uniper, ca represalii pentru măsurile luate împotriva companiilor ruse din străinătate.

Deocamdată, Compania nu a primit încă alte detalii despre decretul privind transferul acțiunilor din capitalul Grupului AgroTerra către conducerea temporară a Rosimushchestvo”, a spus AgroTerra.

Compania a spus că funcționează ca de obicei și că obiectivul său principal a fost campania de semănat în curs.

AgroTerra este unul dintre primii 20 de proprietari de terenuri agricole din Rusia, potrivit datelor din mai 2023, citate de firma de consultanță BEFL, cultivând o suprafață de 265.000 de hectare.

Decretul a nominalizat firmele înregistrate în Olanda AgroTerra Investments B.V. și AgroTerra Holdings B.V. drept coproprietari ai unora dintre active.

AgroTerra a fost înființată în 2008 și este un producător și furnizor de culturi de masă și de culturi speciale cu valoare adăugată pentru procesatorii de alimente de top.

NCH, o firmă cu sediul în SUA care listează AgroTerra drept una dintre întreprinderile sale agricole, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

Peste 1.000 de companii și-au redus operațiunile în Rusia, multe părăsind țara ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit Școlii de Management din Yale.

Amintim că după ce preşedintele Vladimir Putin şi-a trimis armata în Ucraina, în luna februarie 2022, SUA şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe din Rusia, blocând în Occident active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

În ultimele luni, oficialii americani şi britanici au încercat să relanseze eforturile destinate confiscării activelor ruseşti imobilizate în Belgia şi alte state europene, pentru a ajuta la relansarea Ucrainei. Speranţa lor este că liderii statelor puternic industrializate (G7) vor cădea de acord pentru a da publicităţii o scrisoare fermă de intenţie la reuniunea lor de la finele lunii februarie, când se vor împlini doi ani de la invadarea Ucrainei, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Rusia a acuzat Washingtonul că încearcă să preseze statele europene, unde se află majoritatea activelor ruseşti, să semneze măsuri similare iar Kremlinul a avertizat că Moscova are o listă cu active americane, europene şi alte active care ar urma să fie confiscate dacă ţările occidentale vor da undă verde confiscării activelor ruseşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite