Rompetrol Rafinare: 73% din carburanții obținuți au fost livrați și comercializați pe piața internă

0
Publicat:

Directorul General al Rompetrol Rafinare, Florian Pop, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul, despre principalele realizări ale companiei, inclusiv rezultatele financiare și revizia generală a rafinăriei Petromidia, fără a omite să vorbească despre oamenii care contribuie la evoluția rafinăriei, dar și despre perspectivele companiei.

Rafinăria Petromidia
Rafinăria Petromidia aniversează 45 de ani de la punerea în funcțiune

R: Prima parte a anului a fost marcată de perturbări în fluxurile de aprovizionare cu materii prime și de creșteri remarcabile ale cotațiilor țițeiului Brent. Cum au influențat acestea rezultatele financiare ale Rompetrol?

Florian Pop: E adevărat, în prima jumătate a anului, mai mulți factori, cum ar fi situațiile din Marea Neagră și Orientul Mijlociu, dar și deciziile OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) au influențat cererea și oferta de produse și materii prime la nivel internațional.

Am constatat perturbări în fluxurile de aprovizionare, o creștere a stocurilor sau încetinirea cererii. Toate aceste mișcări au fost amplificate și de o serie de opriri tehnologice pentru lucrări de mentenanță, în mai multe unități de producție din regiuni cheie.

Impactul s-a simțit și în dinamica cotațiilor internaționale la materiile prime și produsele finite. De exemplu, cotația țițeiului de tip Brent, un indicator relevant pentru industrie, s-a majorat cu 23% în perioada ianuarie - aprilie, de la 75,7$/bbl. la 93,3$/bbl. la începutul lunii aprilie - cel mai înalt nivel din octombrie 2023. Ulterior, cotația a scăzut cu aproape 20 de procente, până la începutul lunii iunie - 75,9$/bbl. (cel mai scăzut nivel din decembrie 2023) și și-a reluat creșterea până la finele lunii cu 14,4% (86,8$/bbl.).

Fenomenul s-a resimțit și la nivelul produselor finite (benzine, motorine, combustibil de aviație), marja de rafinare europeană consemnând o scădere de aproximativ 18% față de nivelul înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2023, până la un nivel mediu de 87,2 USD/tonă.

Astfel, contextul internațional, măsurile fiscale adoptate la nivel național, dar și oprirea activităților de producție în perioada 8 martie – 12 mai, au influențat rezultatele operaționale și financiare înregistrate în prima jumătate a anului de compania noastră, care operează două dintre cele patru rafinării din România – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești

Segmentul nostru de rafinare a înregistrat în perioada ianuarie - iunie o cifră brută de afaceri de 1,73 miliarde de dolari și un EBITDA de 33 milioane de dolari, în scădere cu circa 25%, respectiv 70% față de indicatorii consemnați în perioada similară din 2023.

Consolidat cu activitățile de distribuție carburanți și producție, Rompetrol Rafinare a consemnat în prima jumătate a anului o cifra brută de afaceri de 2,1 miliarde de dolari (-22%), un rezultat operațional – EBITDA de 44,9 milioane de dolari (-62%) și o pierdere netă de 75,1 milioane de dolari.

Trebuie să ținem cont de contextul relativ nefavorabil și când vorbim despre partea operațională, unde am avut scăderi în primul semestru. Am procesat 1,85 milioane de tone, comparativ cu 2,87 milioane de tone în perioada similară din 2023, volume determinate de gradul de utilizare a capacității de rafinare, care, în primul semestru al anului, a fost de 65,3% pentru Petromidia și de 46% pentru Vega.

Chiar dacă ne-am redus capacitatea, în principal din cauza reviziei generale, peste 73% din carburanții obținuți au fost livrați și comercializați pe piața internă, atât prin benzinăriile Rompetrol, cât și prin intermediul altor parteneri comerciali, pentru că punem mare accent pe asigurarea necesarului de carburanți din România. Producția de carburanți (benzine, motorine, combustibil de aviație) s-a ridicat la 1,38 milioane tone, nivel scăzut față de primul semestru din 2023, în care rafinăria a funcționat fără perturbări – 2,05 milioane tone în S1 2023.

În ciuda contextului, care nu avantajează industria, compania a virat către bugetul de stat al României peste 669 milioane de dolari în semestrul I 2024, din care 30,3 milioane de dolari au reprezentat contribuția la solidaritate aferentă anului 2023 (plătită în iunie 2024) și 3,5 milioane de dolari reprezentând taxa pe cifra de afaceri aferentă trimestrului I 2024 (plătită în aprilie 2024).

Trebuie subliniat că nu am schimbat perspectiva, atunci când vine vorba de angajații noștri. Am început anul cu trei instalații oprite (instalația de MHC pentru reconstrucție și modernizare, instalațiile de LDPE și HDPE din cauza condițiilor nefavorabile de pe piața produselor petrochimice), cu scăderi ai indicatorilor financiari, dar compania și-a menținut numărul mediu de angajați și a asigurat acestora salariile, indemnizațiile, toate beneficiile, în conformitate cu acordurile de muncă în vigoare.

Mai mult, atunci când rezultatele au fost pozitive, cum este cazul anului 2022, toți angajații de pe platformele Petromidia și Vega au primit bonusuri legate de performanța individuală și organizațională.

R: Ați finalizat revizia generală a Rafinăriei Petromidia. La cât s-au ridicat investițiile? Ce lucrări s-au efectuat?

Florian Pop: În prima jumătate a anului, cu toții ne-am concentrat pe realizarea cu succes a reviziei generale, o măsură obligatorie şi necesară pentru asigurarea unui grad ridicat de eficiență operațională și siguranţă, atât a instalaţiilor tehnologice, cât şi a angajaţilor de pe platformă.

O operațiune de mare amploare, revizia are loc din patru în patru ani, lucrările din primăvară fiind coordonate de Rominserv, cu sprijinul a peste 30 de companii subcontractate din România şi din alte ţări europene, cu expertiză certificată în proiecte de asemenea anvergură.

Doar proiectele de dezvoltare implementate în cadrul reviziei s-au ridicat la circa 85 de milioane de dolari, la care se adaugă și alte investiții în mentenanță și conformitate. Pentru acest an, valoarea totală a investițiilor în cele două unități de producție sunt estimate la aproape 150 de milioane de dolari

Printre cele mai notabile lucrări finalizate în timpul reviziei sunt cele care au vizat înlocuirea reactoarelor din instalaţia de Hidrofinare Motorină, modernizarea şi schimbarea a sute de componente şi subansamble din Fabrica de Hidrogen, respectiv instalaţia de Cocsare Întârziată. La acestea, se adaugă şi finalizarea lucrărilor de reconstrucţie a instalaţiei de Hidrocracare Blândă (MHC), o facilitate care ne permite să obținem randamentele operaționale dorite.

Prin implicarea și eforturile tuturor, prin creșterea responsabilității și o îmbunătățirea coordonării dintre beneficiar (Rompetrol Rafinare), contractorul general (Rominserv) și subcontractorii săi (furnizori de servicii/lucrări de montaj şi instalații sau producători de echipamente industriale), revizia s-a încheiat cu succes, în graficul asumat, iar instalațiile au intrat treptat în fluxul de producție și au asigurat depășirea, în luna iunie, a unui volum mediu zilnic prelucrat de 14.900 tone/zi.

Până la finele anului, ne-am propus ca rafinăria Petromidia să atingă un nivel de materii prime procesate de 16.000 tone/zi.

R: Aș vrea să vorbim puțin și despre personal, pentru că factorul uman este extrem de important într-o astfel de companie. Care este media de vârstă a angajaților și cum ați gândit că se va face schimbul de generații?

Florian Pop: Rafinăria Petromidia aniversează 45 de ani de la punerea în funcțiune, iar în această perioadă a procesat circa 150 de milioane de tone de materii prime, din care aproximativ 80 de milioane în perioada 2007 și până în prezent.

2007 a fost, cu siguranță, un moment definitoriu pentru ce reprezintă astăzi Petromidia, evoluția și dezvoltarea rafinăriei fiind asigurată prin preluarea făcută de compania de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas. Anual, între 60% și 75% din totalul țițeiurilor procesate provin din Kazahstan, în funcție de rețeta de preluare (țiței KEBCO - Kazakhstan Export Blend Crude Oil și CPC - Caspian Pipeline Consortium) și de randamentele de produse dorite.

Putem spune că ultimii 17 ani reprezintă noua eră din povestea Petromidiei, cu investiții de peste un miliard de dolari doar în rafinăria din Năvodari, programe de investiții ample, facilități conexe care susțin direct activitatea din rafinărie – terminal marin offshore, rampe automatizate de încărcare, parcul de rezervoare, etc.

Toate acestea au creat premisele ca Petromidia să devină cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre. Un rol important în atingerea acestei poziții îl reprezintă și menținerea și dezvoltarea rafinăriei Vega, care preia o parte din semifabricatele livrate de Petromidia și le transformă în produse speciale, precum bitum, hexan, solvenți, combustibil de încălzire.

În spatele evoluției sunt oamenii, care cu pasiunea și implicarea lor, au dus Petromidia într-o etapă superioară de funcționare și dezvoltare a activităților, de aliniere a producției la cererea de produse petroliere, de integrare de noi tehonologii sau de reducere a impactului și creștere a gradului de protejare a mediului.

Împreună, am reușit să atingem a patra revoluţie industrială – Industry 4.0, prin implementarea şi adoptarea soluţiilor digitale, a inteligenţei artificiale pentru creşterea profitabilităţii, a controlului mai riguros al produselor obţinute, dar şi a stabilităţii în operare a instalaţiilor şi a fluxurilor tehnologice.

Cei care au construit și pornit această rafinărie, cărora le datorăm atât de multe, au ieșit la pensie, dar nu înainte să dea o mână de ajutor, în calitate de mentori în formarea viitorilor specialiști. Prin experiență și pricepere, au contribuit cu informații și sugestii tehnice pentru viitoarele investiții.

Schimbul de generații este un proces de durată, care necesită fonduri și resurse importante pentru pregătirea viitorilor specialiști și asigurarea strategiei pe termen lung a rafinăriei, în linie cu tendințele internaționale în domeniu, la care suntem foarte atenți. În momentul de față, avem alături peste 60 de colegi care se pot mândri cu peste 40 de ani de lucru pe platforma Petromidia, fiecare.

Vârstă medie pe platforma Petromidia este de circa 45 ani și ne-am propus ca, prin ample programe dedicate tinerilor, să îi atragem și să îi încurajăm să își dezvolte o carieră în cadrul Rompetrol.

La începutul lunii ianuarie 2024, numărul total al angajaților din cele două rafinării, era de 1.143 persoane, numărul acestora scăzând până la finele lunii iunie la 1.115 persoane.

Avem colaborări cu unități de învățământ (licee tehnice, universități de profil), am pus bazele unei clase duale cu liceul Lazăr Edeleanu Ploiești, ne implicăm și oferim stagii de practică tinerilor din învățământul tehnic din Constanța și continuăm programul de instruire dedicat studenților și absolvenților de studii superioare în domeniul tehnic.

Ajuns la cea de-a 24-a ediție, programul se derulează în perioada august – septembrie, și ne putem mândri cu unul dintre cele mai performante stagii de acest gen din România, care a sprijinit direct pregătirea a peste 1.700 de persoane, sute dintre acestea activând și susținând industria energetică din România.

Cei 92 de studenți și absolvenți de studii superioare din acest an vor fi susținuți de 60 de angajați Rompetrol cu rol de mentori, care se vor asigura că aceștia vor acumula cât mai multe informații noi, respectiv le vor fundamenta pe cele deja deprinse în timpul studiilor.

Încercăm să-i motivăm pe toți cei care participă, atât prin conceptul de stagiu de practică plătit, cât și prin șansa reală de a ne deveni colegi. La finalul lunii septembrie, o parte dintre participanți, care au arătat rezultate concrete în timpul instruirii, vor fi selectați și ofertați pentru începerea unei cariere în cadrul Grupului KMG Internațional (Rompetrol).

Toți angajații companiei noastre, dar și ceilalți colegi din companiile care fac parte din Grupul KMG International, beneficiază de salarii și bonusuri competitive pentru industria de profil și economia națională, în acord cu funcția, responsabilitățile și criteriile de performanță individuale și organizaționale.

La acestea se adaugă și beneficii precum tichete de masă, bonusuri de vacanță, plata orelor suplimentare și diurne, zile suplimentare de concediu de odihnă, asigurări de viață și medicale, acces la sistemul medical privat (pachet medical) și tarife speciale de abonament pentru membrii familiei, acces la programe de formare, zile libere și sprijin financiar pentru evenimente personale, concediu de studii, sprijin financiar pentru școlarizarea copiilor, transport, program flexibil și hibrid (dacă activitatea de muncă permite) și chiar discount la combustibil în benzinăriile Rompetrol.

R: Și pentru că tot am vorbit despre realizări, aș vrea să-mi spuneți câte ceva și despre perspectivele pe termen scurt.

Florian Pop: 2024 este, cu siguranță, un an cu multe provocări, influențat masiv de contextul de piață international, de politicile fiscale, dar și de perturbările din sectorul operațional, pe care nu doar noi le-am resimțit, 2024 fiind un an în care foarte multe unități de producție au intrat sau vor intra în revizie generală.

Dacă privim pe termen scurt, se poate spune că revizia ne-a dat un pas în spate, pentru că am fost aproape două luni „pe margine”, nu am operat într-o perioadă cu marje bune de rafinare, dar trebuie să privim imaginea de ansamblu. Avem toate perspectivele, operaționale și de siguranță, să mergem către randamente de producție ridicate, atât în a doua jumătate a anului, cât și anul viitor, pentru că în 2026 vom avea o oprire planificată, în acord cu programul de mentenanță agreat încă din 2018.

Cu un supus mediu de peste 15.000 de tone pe zi, vom putea să menținem o poziție favorabilă în piață, pentru că strategia noastră a vizat, în ultimii ani, o mai mare apropiere de consumatorul român. Producem în România, livrăm în România, susținem clienții autohtoni și industriile din țară.

Estimările noastre, realizate în prima parte a anului, ne plasau aproape de 5 milioane de tone de materii prime procesate în 2024, dar facem mențiunea că este o estimare, care poate fi influențată de factori independenții activității noastre, industria de rafinare fiind una supusă multor influențe venite din piață.

Investițiile estimate la aproape 150 de milionane de dolari, în acest an, pregătesc terenul pentru menținerea calității produselor la standarde europene, creșterea eficienței energetice și tehnologice și reducerea costurilor de procesare, la un nivel pe care noi îl considerăm optim și care poate contracara impactul unei piețe volatile.

Prin investițiile realizate în modernizare, țintim și spre o creștere a disponibilității mecanice, fără să neglijăm componenta de mediu și, cel mai important, menținerea unui nivel ridicat de siguranță și protecție a muncii.

Contextul este unul dificil, ne confruntăm cu multe obstacole de ordin geopolitic sau fiscal, avem costuri de producție în 2024 estimate la peste 100 de milioane de dolari, dar, în același timp, avem și obiective clare, pe termen mediu și lung, prin care dorim să avem un echilibru în producție și venituri.

Analizăm constant modernizarea și construcția de noi facilități care să fie integrate în fluxul operațional, suntem atenți și la proiecte care ne pot conduce spre progrese în linia decarbonizării și, alături de acționarul majoritar, continuăm programe de modernizare, cum este cel al parcului de rezervoare, ceea ce ne va conferi o mai mare flexibilitate în fluxurile operaționale.

Cine este Florian Pop

image

Florian Pop este Directorul General al Rompetrol Rafinare din septembrie 2023, rol din care continua să implementeze pilonii de bază ai strategiei companiei, prin păstrarea unui trend operațional pozitiv, cu respectoarea tuturor normelor de siguranță în exploatare.

Pop este în Rompetrol din 2001, fiind unul dintre oamenii care au crescut constant în rafinăria Petromidia, ajungând să fie un om pivotal în implementarea pachetului investițional prin care s-a construit și instalația de Hidrocracare Blândă, al cărei prim șef de instalație a fost.

Anterior funcției de Director General, Florian Pop a fost Director de Dezvoltare și Servicii, poziție-cheie în Rompetrol Rafinare, din care a coordonat departamentele de management ale proiectelor, bugetare, estimare costuri şi a gestionat programul de dezvoltare a rafinăriilor Petromidia şi Vega.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite