Rompetrol a efectuat primele teste tehnologice la noua centrală de cogenerare de la Petromidia

0
Publicat:

Rompetrol a efectuat primele teste tehnologice ale centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, a informat KazMunayGas (KMG) – unic acționar al Grupului KMG International (Rompetrol).

Centrala de cogenerare de la Petromidia
Rompetrol a efectuat primele teste tehnologice ale centralei de cogenerare de la Petromidia

La punerea în funcțiune a turbinelor au fost prezenți Președintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas, Askhat Khassenov, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, E.S. Yerlik Ali, Președintele Directoratului SAPE, Bogdan Stănescu și Directorul General al Calik Enerji, Temel Kotil.

Antreprenorul general EPC (inginerie, achiziții și construcții), Calik Enerji, împreună cu specialiștii Rompetrol Energy, vor continua testele de sincronizare a turbinelor de gaz cu Sistemul Energetic Național și integrarea centralei cu rafinăria Petromidia Năvodari.

Valoarea investiției este de 164 de milioane de dolari. Centrala de cogenerare va genera peste 70 MW pe oră și va asigura integral necesarul energetic al rafinăriei Petromidia.

Utilizarea turbinelor de gaz SGT-750 fabricate de Siemens sunt o premieră în România.

Proiectul este implementat prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR). Fondul a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%), subsidiara KazMunayGas și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE (reprezentanta statului român, 20%). Obiectivul său principal vizează implementarea de proiecte energetice în România.

De asemenea, în cadrul vizitei în România, Președintele Consiliului de Administrație al KMG a vizitat rafinăriile Vega (Ploiești) și Petromidia (Năvodari), unde s-a familiarizat cu rezultatele de producție și cele financiare, dar și cu activitatea stațiilor de carburanți Rompetrol.

Reamintim că, la finele anului 2022, au fost livrate și instalate cele două turbine SGT-750, folosirea lor în România fiind o premieră. Aceste echipamente utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie) cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Per total, noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum al platformei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite