Românii şi economiile: Dobânzile mici la depozite ne fac să cheltuim mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile la depozite sunt, de ceva vreme, la un minim istoric, iar asta i-a determinat pe nu mai puţin de 41% dintre europeni să reducă nivelul economiilor. În consecinţă, 18% dintre europeni spun că au ajuns să cheltuie mai mulţi bani, iar procentul cel mai mare este în Romania, cu 26%, arată un studiu al ING privind obiceiurile de economisire ale europenilor.

Această tendinţă este cu atât mai îngrijorătoare cu cât 45% dintre români nu au economii pentru 2017, cel mai mare procent dintre ţările europene participante la studiu.

Mai mult, 46% dintre cei care au economii au mai puţin decât echivalentul veniturilor pe trei luni dintr-o gospodărie. Numai 21% dintre respondenţii români se declară mulţumiţi de nivelul economiilor, fiind din nou cel mai mic procent din cadrul studiului.

Ce soluţii de economii aleg românii                              

Întrebaţi dacă deţin diverse bunuri sau produse financiare de economii (având posibilitatea să aleagă variante multiple), 53% au răspuns că deţin metale preţioase, 50% au ales conturile de economii – cel mai mic procent dintre ţările chestionate, comparativ cu Luxemburg, unde procentul este de 92%, 34% au depozite la termen şi 21% investiţii imobiliare, în timp ce media europeană este dominată de conturi de economii, cu 69%, o medie de 31% deţin depozite la termen şi numai 27% deţin metale preţioase. 

„În contextul unei pieţe în care conturile de economii nu mai aduc aceleaşi satisfacţii, este clar nevoie de identificarea unor alte soluţii de investiţii pentru a nu ţine banii la saltea şi pentru a nu ajunge să cheltuim mai mult. Însă soluţiile sunt determinate de factori ce variază de la resursele de economii la nivelul de educaţie financiară”, susţin reprezentanţii ING.

Potrivit lor, la nivel european se remarcă o retincenţă în investi, ca alternative la economii. Aversiunea faţă de risc şi teama de pierderi materiale sunt principalele motive.

La nivel european, cei care au indicat că în ultimul an au economisit mai puţin, declară că au folosit banii pentru renovări / îmbunătăţiri ale locuinţei (45%), cheltuieli suplimentare (vacanţe, maşină mai scumpă), sau obiecte de uz casnic. Numai 8% au închis sau redus creditele ipotecare şi 11% un credit de nevoi personale.

Cele mai sigure investiţii

Conform percepţiei europeane, investiţiile care aduc cel mai mic beneficiu sunt conturile de economii, depozitele la termen şi investiţiile imobliare. Dacă situaţia financiară le-ar permite să investească 10% din economii, românii consideră că cele mai sigure investiţii sunt în metale preţioase, investiţii imobiliare şi depozite la termen. Însă aceste soluţii, în contextul actual al pieţei, au un randament mic şi profit pe termen lung.

Însă o educaţie financiară limitată îi determină să se ferească de soluţii precum acţiunile la bursă, obligaţiunile sau chiar fondurile mutuale, o soluţie relativ stabilă, cu un randament overall pe plus în cele mai multe dintre cazuri, însă sperie faptul că nu există o garanţie că nu vei pierde. 

La întrebarea „Care este suma totală a economiilor tale?”, 46% din români au răspuns că mai puţin de echivalentul veniturilor pe trei luni dintr-o gospodărie.

economii romani foto ing
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite