România, schimb de experienţă cu o ţară renumită pentru spălarea de bani. Semnatarul proiectului este un apropiat al lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi a României a semnat cu omologii săi din Albania un Plan de acţiune comun care vizează schimburile de manuale şi proceduri în scopul „modernizării” activităţii de audit. Protocolul a fost semnat de Mihai Busuioc, un apropiat al lui Dragnea.

Mihai Busuioc, şef al Curţii de Conturi a României, şi Bujar Leskaj, preşedintele Instituţiei Supreme de Audit a Republicii Albania, au semnat vineri un Plan comun de acţiune pentru perioada 2018 - 2020, prin intermediul căruia cele două instituţii vor face schimb de manuale, proceduri, materiale şi metode de informare profesională pentru diferite tipuri de audit, vizite de studiu şi derularea unui audit de performanţă comun.

Preşedintele Instituţiei Supreme de Audit a Republicii Albania, Bujar Leskaj, a „apreciat deschiderea către modernizare şi dialog a Curţii de Conturi a României şi a subliniat importanţa unei colaborări constante şi constructive la nivelul Instituţiilor Supreme de Audit”, scrie Agerpres.

"Apreciez în mod deosebit întâlnirea pe care am avut-o cu domnul preşedinte Mihai Busuioc şi cred că Planul de Acţiune pe care l-am semnat va întări colaborarea dintre cele două Instituţii Supreme de Audit din ţările noastre. În instituţia pe care o conduc deviza care ne reprezintă activitatea este: SAI Albania în slujba cetăţenilor. Consider că Instituţiile Supreme de Audit ar trebui să reprezinte agenţi ai schimbării şi promotori de dezvoltare economică", a spus Leskaj.

Albania, centru al activităţilor de crimă organizată

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din România a atras în numeroase rânduri atenţia asupra practicilor de spălare de bani folosite în Albania, lucru recunoscut chiar şi de Ambasada SUA din această ţară.

Anul trecut, ambasadorul SUA la Tirana, Donald Lu, spunea că Albania este un centru al activităţilor de crimă organizată, inclusiv de spălare de bani.

 „Albania are o piaţă neagră foarte mare unde se vând produse de contrabandă, în principal tutun, bijuterii, maşini furate şi telefoane mobile. În această ţară riscul activităţilor de spălare de bani rămâne semnificativ, din cauza corupţiei sistemice şi a sistemului judiciar slab”, a insistat ambasadorul SUA.

De altfel, Ambasada României la Tirana avertizează românii că trebuie să fie extrem de precauţi când merg în Albania.

„Fenomenul criminalităţii organizate este încă prezent în această ţară, cele mai frecvente manifestări ale acestuia fiind traficul de narcotice, spălarea de bani, contrabanda şi traficul de autoturisme second-hand”, se arată pe site-ul Ambasadei.

Procurorul general al Albaniei, cercetat pentru spălare de bani

În urmă cu două luni, Justiţia din Albania a pus sechestru pe bunurile fostului procuror general al ţării, care face obiectul unei anchete pentru corupţie şi spălare de bani, a anunţat parchetul de la Tirana.

Adriatik Llalla, unul din oamenii cei mai puternici şi mai temuţi în Albania până la expirarea mandatului său de procuror general, în noiembrie 2017, este vizat din aprilie a.c. de o anchetă deschisă de parchetul din Durres (nord-vest) pentru „refuz de declarare sau fals în declaraţia de avere, nedeclarare de bani la trecerea frontierei şi spălare de bani”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite