România Eficientă: Sfaturi practice pentru a avea locuinţe mai eficiente energetic şi mai sănătoase

0
0
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Petrecem, în medie, circa 90% din timp în interiorul clădirilor, aşadar acestea ar trebui să ofere un mediu interior de calitate, care să contribuie la sănătatea şi starea de bine a ocupanţilor.

Pentru a creşte gradul de conştientizare publică privind atenţia pe care e necesar să o acordăm calităţii mediului din locuinţe, România Eficientă explică de ce este important acest aspect şi cum putem avea clădiri mai eficiente energetic şi, totodată, mai sănătoase.

Calitatea mediului interior (IEQ) din clădiri cuprinde patru aspecte principale: calitatea aerului din interior, confortul termic, lumina şi confortul acustic, lucruri care depind în mare măsură şi de caracteristicile sistemelor tehnice ale clădirii (ventilaţie, încălzire, răcire, umbrire solară etc.). Astfel, sursa de lumină a locuinţei, modul în care e încălzită sau răcită, ori chiar mobilată ne pot afecta atât sănătatea, cât şi productivitatea, un aspect important atunci când lucrăm sau învăţăm acasă.

Creşterea confortului şi a calităţii mediului interior poate reduce bolile asociate cu traiul în locuinţe inadecvate - insuficient ventilate, reci, umede, cu mucegai, prea expuse zgomotului - precum astmul, bronşitele sau chiar depresia. Acest lucru va diminua costurile medicale şi ale altor servicii sociale. Aşadar, dincolo de creşterea eficienţei energetice, strategiile de renovare ar trebui să ia în calcul îmbunătăţirea calităţii mediului interior din clădiri, prin asigurarea unor niveluri adecvate de lumină, acustică, ventilaţie, confort termic şi calitate a aerului interior, pentru a spori starea de bine, sănătatea şi productivitatea ocupanţilor.

În plus, România Eficientă vă arată câţiva paşi uşori şi accesibili, care pot face spaţiul de locuit mai eficient energetic şi, totodată, mai sănătos.

Măsuri pentru aer mai sănătos în interiorul locuinţei

- Ventilaţi locuinţa pentru a elimina toxinele strânse în interior şi a aduce aer proaspăt în casă. Cercetări în domeniu au arătat că circa 52% din calitatea slabă a aerului interior poate fi atribuită insuficientei ventilări. De asemenea, ventilaţia naturală poate reduce bolile de plămâni cu până la 20%. Aşadar cel mai simplu sfat este să deschideţi ferestrele.

- Alegeţi mobilier non-toxic (fără compuşi volatili organici).

Măsuri pentru un confort termic şi acustic mai mare

- Investiţi în termoizolaţia clădirii (ziduri, ferestre, uşi, acoperiş, podele etc.) pentru a diminua pierderile de energie şi implicit facturile, spori confortul termic, reduce zgomotul, protejând totodată mediul.

- Creşteţi ventilaţia şi fluxul de aer prin răcirea naturală a aerului pe timp de vară. Ventilaţia pasivă, ideal cu două zone deschise într-un spaţiu, poate aduce economii de energie de până la 25-50% din utilizarea aerului condiţionat.

- Montaţi jaluzele exterioare sau interioare şi alegeţi draperii groase, care pot preveni pierderile de căldură în timpul iernii şi pot bloca lumina nedorită a soarelui, pentru a vă menţine casa mai răcoroasă vara.

- Plantaţi copaci lângă locuinţă – umbra acestora poate contribui la reducerea vârfului temperaturii în timpul verii cu 2-9 grade Celsius. 

Măsuri pentru un iluminat sănătos şi de calitate

- O lumină de calitate este esenţială pentru o viaţă sănătoasă. Maximizaţi utilizarea luminii naturale: cercetările au indicat că puteţi reduce astfel nevoia de iluminat artificial cu 16-20%. În plus, lumina naturală vă poate creşte productivitatea cu până la 15%.

- Investiţi în corpuri de iluminat eficiente energetic, de tip LED, care consumă mai puţin şi au o durată de viaţă mai mare, asigurându-vă, totodată, că acestea vor furniza nivelul de lumină adecvat pentru fiecare încăpere. Iluminatul influenţează starea de spirit şi, combinat cu alte elemente, contribuie inclusiv la o mai bună concentrare.

Noi reglementări de la Bruxelles privind calitatea aerului din încăperi

Comisia Europeană recunoaşte importanţa unei bune calităţi a aerului interior în ceea ce priveşte asigurarea unor clădiri sănătoase şi solicită ca acest aspect să fie luat în calcul la clădirile cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi, precum şi nivelul ce trebuie atins printr-o renovare.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite