România domină exportul de rapiță. Ce cantități a livrat în ultimele luni
0România domină exportul de rapiță, șrot de rapiță și șrot de floarea soarelui, dar înregistrează scăderi cantitative la primele două categorii, precizează specialiștii Lanțul Alimentar.
Concret, 41.899 de tone de rapiță a livrat România pe piețele terțe în primele două luni ale anului comercial iulie 2023/iunie 2024. Aceasta este cea mai mare cantitate vândută de un stat membru, informează sursa citată.
Totuși, anul trecut, în același interval, exportul a fost de 102.851 tone, subliniază specialiștii.
Importul de semințe de rapiță, în primele două luni ale acestui an, este de 93.588 tone, la jumătate față de anul trecut, când au fost de 206.981 tone, în lunile iulie și august. Pe plan european, Republica Moldova a devansat Ucraina, livrând 122.340 tone, față de 103.621 tone, Ucraina.
„Prin urmare, la începutul anului comercial 2023/2024, importăm mai puțin, exportăm mai puțin, la categoria semințe de rapiță.”, arată Lanțul Alimentar.
Sursa citată menționează că România conduce clasamentul și la exportul de șrot de rapiță: 30.915 tone. Anul trecut, în aceeași perioadă, exportul a fost de 50.100 tone.
Șrotul de rapiță - obținut din semințe de rapiță, este folosit preponderent ca furaj în hrana bovinelor. Acesta este recomandat pentru conținutul de proteină de cuprins între 32% și 33% și complexului de aminoacizi ce favorizează lactația.
Importul de șrot de rapiță este nesemnificativ: 48 tone, față de 25 tone, anul trecut.
Pe de altă parte, 24.298 tone de șrot de floarea soarelui au plecat spre țările terțe, cea mai mare cantitate livrată de un stat membru, în primele două luni ale anului comercial 2023/2024 și o cantitate care o depășește pe cea de anul trecut, în același interval, 13.651 tone.
Importul a fost de 1.448 tone, mai mic decât anul trecut, 4.861 tone.
Șrotul de floarea-soarelui - obținut din semințe de floarea-soarelui, este folosit cu preponderență ca furaj în hrana păsărilor, a porcilor, a bovinelor de lapte datorită conținutului ridicat de proteină, cuprins între 36% si 37% ce substituie alte tipuri de șrot cu conținut ridicat de proteină.