România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia propun transportul gazelor prin rețele integrate

0
Publicat:

Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia propun o iniţiativă pentru transportul gazelor naturale prin reţelele integrate de transport al gazelor.

Conductă de gaze naturale
Transportul gazelor naturale prin reţele integrate

Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ şi Eustream propun acţiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Azerbaidjan prin transportul de cantităţi suplimentare de gaze naturale prin reţelele lor existente.", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, operatorii de transport de gaze vor continua să lucreze conform cadrului stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan semnat la 18 iulie 2022.

"Pe baza cooperării dintre companii de-a lungul anilor, şi cu sprijinul fondurilor UE, operatorii sunt încrezători că un astfel de proiect ar oferi o rută alternativă sigură pentru aprovizionarea cu gaze în volume suficient de mari.", se mai precizează în comunicat.

Companiile subliniază că într-un timp scurt şi cu îmbunătăţiri minime ale infrastructurii existente, proiectul ar putea transporta până la 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din Turcia şi Grecia către Europa de Est, Centrală şi de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia.

"Acest lucru ar permite consumatorilor europeni să primească mai multe cantităţi de gaze naturale prin conductele Coridorului Sudic de Gaze. Un astfel de proiect ar putea fi implementat în cel mai scurt timp posibil, şi la costuri minime, contribuind în mod semnificativ la asigurarea lichidităţii pe piaţa europeană de gaze. Iniţiativa contribuie la punerea în aplicare a obiectivelor şi priorităţilor stabilite în planul REPower EU al Comisiei.", conform sursei citate.

Premierul Ciucă, în vizită în Bulgaria

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se află sâmbătă, 1 octombrie, în vizită în Bulgaria, cu prilejul evenimentului de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria, la care vor mai participa lideri regionali și europeni, respectiv reprezentanți ai companiilor operatoare în sectorul energetic din statele direct interesate în proiect.

Inaugurarea Interconectorului Grecia-Bulgaria este un moment pe care îl așteptăm cu mult interes și speranță și care va deschide o etapă importantă în eforturile pe care le facem împreună la nivel european pentru a ne asigura necesarul în plan energetic, reducând, în același timp, dependența de gazul rusesc. Importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector reprezintă o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României și altor state aflate pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În marja vizitei pe care o efectuează la Sofia, premierul Nicolae Ionel-Ciucă are programate întrevederi cu gazdele bulgare, președintele Republicii Bulgare Rumen Radev și cu premierul bulgar interimar, Galab Donev, precum și cu oficiali din alte țări invitați la eveniment, între care președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, și premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.

Din delegația oficială care îl însoțește la Sofia pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general SNTGN Transgaz S.A., Ion Sterian, directorul general al SNGN Romgaz S.A., Răzvan Popescu, și directorul adjunct al SNGN Romgaz S.A., Aristotel Jude.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite