România ar putea avea nevoie de restul deceniului pentru a reduce deficitul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar putea avea nevoie de încă 7 ani pentru a-și reduce deficitul bugetar până la ținta stabilită de normele Uniunii Europene, susține Marcel Boloș.

foto Marcel Boloș, ministrul Finanțelor
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că un regim de reduceri bugetare anuale de 0,5% din produsul intern brut, în conformitate cu noile norme fiscale ale UE, reprezintă o provocare „foarte dificilă”. Națiunea are probabil nevoie de cei șapte ani alocați de cadrul fiscal pentru a reduce decalajul la 3% din PIB, de la 5% prognozat pentru acest an - un ritm mai lent decât cel prevăzut inițial, transmite Bloomberg.

Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră”, a spus Marcel Boloş într-un interviu pentru Bloomberg.

Acestea fiind spuse, guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat două majorări de pensii pentru acest an, precum și salarii mai mari pentru profesori. Cu toate acestea, guvernul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a crește salariile personalului de sănătate și al poliției, ceea ce ar putea duce la noi cheltuieli.

Cu toate acestea, Marcel Boloş spune că măsurile de combatere a fraudei fiscale și utilizarea tehnologiei digitale vor crește veniturile din taxe în acest an.

Chiar și acest interval de șapte ani va depinde dacă agențiile de rating vor considera cheltuielile electorale sustenabile și vor amâna eventualele retrogradări. În ciuda flexibilității Uniunii Europene în ceea ce privește regulile fiscale, Boloş a subliniat că agențiile de rating ar putea fi neindulgente dacă planurile de cheltuieli sunt anunţate fără o imagine clară a veniturilor.

România, care a suferit un deficit excesiv înainte de pandemie, are cel mai mic rating din categoria „grad de investiții” (recomandat pentru investiții - n.r.) cu perspectivă stabilă de la fiecare dintre cele trei agenții de rating principale. În săptămâna viitoare, Fitch Ratings va revizui ratingul României.

„Am vorbit cu agenţiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorările de cheltuieli publice în contextul mai larg al unui an electoral. Le-am îndemnat să ia în calcul punctele tari ale României în comparaţie cu ţările care beneficiază de un rating similar, precum nivelul ridicat al investiţiilor şi datoria publică scăzută”, a precizat ministrul Finanţelor.

Anul trecut, România nu a reuşit să ţină sub control deficitul public, care a ajuns la 5,7% din PIB faţă de ţinta iniţială de 4,4% din PIB, în pofida faptului că guvernul de la Bucureşti a aprobat mai multe pachete de reduceri de cheltuieli. Asta în condiţiile în care veniturile din taxe ale României, care reprezintă 27% din PIB, se numără printre cele mai mici din UE, mai scrie Bloomberg. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite