România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea

0
Publicat:

Produsul Intern Brut al UE şi al zonei euro crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, potrivit Eurostat.

crestere-economica

În ritm anual, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea în timp ce în întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%.

În acest caz, ţările membre care au înregistrat cea mai mare creștere economică sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%), potrivit datelor publicate marți de Eurostat.

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia europeană să se contracte în ultimul trimestru al acestui an, şi în primul trimestru al anului următor, din cauza creşterii preţurilor la energie şi a majorării dobânzilor, care vor limita cheltuielilor, creditarea şi încrederea.

Conform datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

Speranțe de revenire a creșterii economice în primăvară

Potrivit estimării semnal a Institutului Naţional de Statistică, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier. 

Recent, în previziunile economice de toamnă, Comisia Europeană a estimat că Uniunea va reveni la creștere economică în primăvară.

,,Se preconizează că creșterea economică va reveni în Europa în primăvară, deoarece inflația își relaxează treptat influența asupra economiei. Cu toate acestea, având în vedere dificultățile puternice care frânează în continuare cererea, activitatea economică va fi modestă, creșterea PIB ajungând la 0,3 % în 2023 în ansamblu, atât în UE, cât și în zona euro.”, precizează Comisia.

Totodată, se preconizează că, până în 2024, creșterea economică își va recâștiga treptat forța, ajungând în medie la 1,6% în UE și la 1,5% în zona euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite